Mausundværingen Trond Mathisen har siden januar vært på skreifiske i Stø i Vesterålen. Men torsdag var det brått slutt på fisket.

- Fiskebåtene i området her har hatt landligge i Stø en hel uke på grunn av kuling, storm og orkan. Kona kom på besøk, vi hadde leid oss en rorbu, og jeg og en fiskerkollega hadde leid oss bil og var sju mil unna da jeg rundt klokka ett fikk telefon fra en annen fiskerkollega om at båten sto i full fyr, forteller Mathisen.

Mye påkostet

- Det var tunge tanker som kom da jeg hørte det. Jeg kjøpte båten for fire år siden, og det er den første båten jeg eier. Jeg har kostet på den mye og modernisert den for å gjøre det enklest mulig å dra på fiske. Man får jo et eierforhold til båten, og det er tungt å miste den når man har lagt ned så mye penger og arbeid, sier Mathisen.

Mens Mathisen lite kunne gjøre annet enn å snu og kjøre tilbake, var brannslukkingen i full gang på kaia i Stø.

- Det var en fiskerkollega som oppdaget brannen, og han prøvde sammen med andre fiskere å holde brann i sjakk til brannvesenet kom. I to-tida var brannen slukket, første gang, forteller Mathisen.

Brant på nytt

Båten hadde fått store skader innvendig, og brannen så ut til å være slukket. Men i fem-tiden kom det ny brannmelding.

- Da blusset brannen opp igjen, og med vinden som bare økte på brant båten så å si helt ned til skroget, sier Mathisen.

Så nå må Mausundværingen bare reise hjem igjen.

- Jeg hadde gjerne villet fortsette fisket og kjørt hjem med båten til påske, eller så lenge fisket hadde vart. Fisket har vært veldig godt frem til nå. Men nå må jeg bile hjem til Mausund sammen med kona. Vi får bare prise oss lykkelige over at verken vi eller de som slukket brannen kom til skade, sier Mathisen.

Årsaken til brannen er det ingen som vet.

- Jeg har ingen formening om hvorfor. Det kan være noe med det elektriske anlegget, eller kortslutning i landsstrømsledningen. Men det får politiet og forsikringsselskapet finne ut av, sier Mathisen.