Den siste uken har konfliktnivået i området økt kraftig. Etter at Hamas-leder Ahmed Jabari ble henrettet av israelske styrker på onsdag, har antall rakettangrep mot Israel økt markant. På tre dager skal det være avfyrt mer enn 520 raketter.

- Situasjonen er spent, men vi har det bra, forteller Strand Vitsø til lokalavisa nå lørdag kveld. I kveld spiser Strand Vitsø og de andre middag sammen med ungdommens bystyre i Ramallah, en palestinsk by på vestbredden, ikke langt fra Jerusalem.

- Her er det rolig. Ramallah er i palestinsk selvstyre, så det sendes ingen raketter hit, og israelerne er foreløpig kun opptatt av Gaza. Men ting snur fort og israelske tanks kan rulle inn når som helst, men da er det kun for å vise makt. Da vi var i Jerusalem slo det ned raketter fra Gaza 2 mil utenfor byen, og flyalarmen gikk, forteller Strand Vitsø.

- Spesielt å se situasjonen på nært hold

Tidligere på reisen har følget vært i Jerusalem, hvor de  blant annet har møtt Dr. Vanunu som satt 18 år i fengsel etter å ha avslørt Israel sitt atomprogram, og har siden sittet i husarrest.

- Vi har vært ved klagemuren og vi har sett elendigheten i en flyktningeleir som har eksistert siden 1948. Situasjonen er veldig kompleks, men vi ser at det er en sterk part og en svak part. Israel har kontroll på strøm, vann, internett og all viktig infrastruktur som de gjør hva de vil med. Det er helt spesielt å se situasjonen på nært hold i forhold til å lese om den, forteller hemnskjelingen.

Lærer mye

I går var han også i Jericho, hvor han møtte Daoud Erakat, en 80 år gammel palestiner som ble blind som følge av tortur i israelsk fangenskap.

- Han ble tvunget til å leve i eksil i 18 år og han har ikke lenger lov til å oppholde seg i Jerusalem, hvor han tidligere bodde. På tross av alt dette var han en utrolig reflektert mann som ønsker å kunne leve side om side med israelerne i fred, forteller Strand Vitsø.