Hos Intermat i Fillan kan man få kjøpt varer fra nær sagt alle verdenshjørner. Men fra senhøsten i fjor har Oleksandr Ivaniuta også tilbudt kortreist mat i butikken sin. Han tok over forretningen i juni i fjor, men bestemte seg raskt for å tilby varer av mer lokal art. Kundetilstrømmingen tilsier at forbrukerne setter pris på dette.

- Da jeg tok over butikken i fjorsommer utgjorde norske kunder omtrent tjue prosent av de som handlet i butikken. På slutten av fjoråret var sytti prosent av kundene norske, forteller Ivaniuta. Han tror at økningen av norske kunder i stor grad kan tilskrives tilbudet av lokalproduserte matvarer.

- Ubetinget positivt

Leder i Hitra næringsforening, Randi Storsve Lundquist, støtter Ivaniutas engasjement for å fremme mat produsert på Hitra. Han er, så langt næringsforeningen kjenner til, eneste kjøpmann på Hitra som tilbyr lokalprodusert mat fra flere produsenter. Dalpro, Lerøy, Hitra mat, Hitra laks og Hitra gårdsmat leverer alle varer til Intermat.

Randi Storsve Lundquist i Hitra Næringsforening har lenge jobbet for et felles utsalgssted for lokalprodusert mat. Hun støtter opp om Ivaniutas engasjement.

- I næringsforeningen har vi lenge hatt et ønske om et felles salgssted for lokalprodusert mat. At Oleksandr har tatt tak i dette ser vi på som ubetinget positivt, sier Storsve Lundquist.

Tidsbesparende

Ivaniuta får stadig tilbakemeldinger fra kundene om at dette er et viktig bidrag for lokalsamfunnet. I tillegg oppleves det som tidsbesparende å ha mat fra flere lokalprodusenter samlet på ett sted. Kundene slipper å kjøre fra fabrikkutsalg til fabrikkutsalg for å få tak i maten de ønsker.

- Folk blir veldig glade for å finne alt her. Vi har dessverre ikke mulighet for å tilby hele sortimentet fra alle lokalprodusentene på Hitra. Men vi skaffer det kunden etterspør, sier Ivaniuta.

Oleksandr Ivaniuta strekker seg for å imøtekomme kundene. Etter jul har han også skaffet noen syriske matvarer etter ønske fra syriske asylanter. Syrisk mat er også lokalt for noen.

Randi Storsve Lundquist i Hitra Næringsforening har lenge jobbet for et felles utsalgssted for lokalprodusert mat. Hun støtter opp om Ivaniutas engasjement. Foto: <137><137>