Varabrannsjef Per-Arne Wilmann bekymret over dårlig dekning.

- Personlig mener jeg at beredskapen er svekket etter at vi fikk det nye nødnettet for to år siden.

Årsaken er i følge varabrannsjefen i Hitra todelt. Dekningen er for dårlig, og størrelsen på nødnettsradioene er stor og upraktisk.

Størst problem på innsida

Det er særlig på innsida av Hitra man opplever at dekningen er dårlig.

- Tidligere har Kvenvær hatt dårlig dekning, men i dag er det bedre dekning der enn ved stasjonen på Sandstad. Mannskapet på Sandstad forteller at de kun kan sette fra seg nødnettsradioen i en bestemt bokhylle for å få dekning. I Fillan er det god dekning overalt, sier varabrannsjefen.

Det nye nødnettet stod ferdig utbygget i hele landet september 2015. Tidligere hadde hver nødetat egne sambandsnett. Nødnettet skal sikre god kommunikasjon mellom nødetatene, og er kryptert og avlyttingssikkert. Nødetatene skal kunne kommunisere med hverandre uavhengig av hva som skjer med mobilnettet.

- I områder med dårlig dekning har vi mulighet til å legge inn en UMS-alarm på mobilen til de aktuelle brannmennene. Da vil de får en beskjed på mobilen om at det har gått inn en nødmeldig. Det er bra at vi har denne muligheten med UMS-varsling, men det er ikke optimalt. Det gir brannmennene forsinkelse på et til to minutter. Sekundene er dyrebare når uhellet er ute.

Nødnettsradioen, eller terminalen er ut som en mobiltelefon fra nitti-tallet. Brannmannskapet må bære denne på seg hele tiden.

Testet hele Hitra

- Ved Hitra brannstasjon har vi nylig gjort en test av dekningen i kommunen. Jeg og en kollega har kjørt en runde rundt Hitra, og notert oss hvordan dekningen til enhver tid er. Resultatet er formidlet til nødnetts-operatørene. Vi har ikke fått svar på dette, forteller Wilmann.

Dag Otto Skar, beredskapsansvarlig hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag, har ikke kjennskap til at det skal være store dekningsproblemer i fylket.

- Jeg har inntrykk av at folk flest er fornøyd, men det kan selvsagt være lokale forhold som gir utfordringer på Hitra. Derimot har jeg fått tilbakemeldinger om at nødnettsradioene kan oppleves som litt for store, sier Skar.

Som en mobil fra nitti-tallet

Den nye nødnettradioen likner en mobiltelefon fra nitti-tallet, har lang antenne, et display og noen knapper.

- Alle i deltidsmannskapet har en egen nødnettradio, eller terminal som vi kaller det. Den henger i bukselinningen eller i beltet. Terminalen må de gå med hele døgnet, både i fritiden og i sin vanlige jobb, forteller Wilmann.

På grunn av størrelsen oppleves nødnettradioen ofte å være i veien. Dette gjelder særlig for de i brannmannskapet som til daglig jobber som håndverkere.

- Den store terminalen hekter seg gjerne fast når de kryper inn på trange plasser for å snekre eller montere noe. Faremomentet er at man tar den av for å komme bedre til, men glemmer å ta den på seg igjen etterpå. Jeg merker det selv når jeg skal sette meg ned i godstolen hjemme. Denne klumpen er stadig i veien når den henger i beltet, men den må jo henge der.

- Situasjonen er snudd på hodet

Før det nye nødnettet ble etablert var hver brannmann utstyrt med en personsøker.

- Personsøkeren var så liten at du nesten glemte at du hadde den på deg. Nå er situasjonen snudd på hodet. Samtidig vil jeg presisere at det er fordeler med den nye terminalen også. Muligheter for toveiskommunikasjon er udelt positivt, presiserer Wilmann.

- Topografien på Frøya er noe annerleden enn på Hitra, sier varabrannsjef på Frøya, Johan Pettersen (t.h.) som ikke opplever de samme problemene med dekningen. Her med fagleder Roger Lund i Hitra brannvesen. Foto: Petter Vidar Vågsvær

En annen topografi

Varabrannsjef på Frøya, Johan Pettersen er enig i at terminalen er av en upraktisk størrelse, men han har tro på at det vil komme mindre nødnettsradioer etter hvert. Dekningsproblemer har man ikke på Frøya.

- Vi har dekning i hele øyrekka. Samtidig vil jeg få understreke at vi har en annen topografi på Frøya enn det man ser på Hitra, sier Pettersen.

988 89 562 kirsti.marthine@hitra-froya.no