Det viser nettavstemmingen vi har hatt gående her på hitra-froya.no siden mandag. For denne uka startet skoledagen for ungdomselevene på Sistranda med et møte som hadde hærverk som tema.

I nettavtemmingen (se i venstremargen) er det i skrivende stund avgitt nesten 650 stemmer. Og 88 prosent av disse svarer ja på spørsmålet om det er riktig å pålegge de mindreårige elevene erstatningsansvar for hærverket.

Hitra-Frøya skrev tidligere i uka at kort tid etter at ungdomskoleelevene på Sistranda fikk flytte inn i nye lokaler, er det registrert mye hærverk. Nå er elevene forelagt ei prisliste over hva de kan risikere å måtte betale om de blir tatt for skadeverket.

- Dessverre har vi allerede opplevd en del hærverk på nyskolen. Det er sparket hull i en vegg i garderoben, blandebatterier på toalettene er revet løs, det er stukket hull i himlingsplater. Alt dette koster veldig mye. Dette skal vi fortelle elevene, samtidig som vi opplyser dem om hva dette kan komme til å koste dem eller foreldrene deres, sier inspektør ved Sistranda skole, Camilla Jensen.For nå har skolen bestemt seg for å kjøre en stram linje. Blir noen tatt for ødeleggelser, er det stor sjanse for at den som har utført skaden må betale for det. - Fortsetter det sånn, har vi en «gammel» og nedslitt skole før vi tar sommerferie, sier rektor Sissel Skoran.Politiet var også til stede, og fortalte om konsekvenser få av elevene trolig hadde tenkt på på forhånd. - Blir du anmeldt og får noe på rullebladet, kan det for eksempel hindre deg i studere i USA. Det er også en mengde yrker du aldri kan velge, om du først har fått en dom, sa Torbjørn Sørli fra Frøya lensmansskontor.Inntrykk gjorde det også på elevene da teknisk sjef Andreas Kvingedal ramset opp lista over skadeverk og hva det kostet å reparere skadene. - Da vi skaffet tilbake toalettvogna vi leide under ombyggingen, kostet det oss 48 000 kroner å reparere alt som var ødelagt. Ei ødelagt himlingsplate koster 400 kroner, hullet i plata i garderoden kom på 2000 kroner. Alt dette er penger som må trekkes fra budsjettet for ombygging, opplyste Kvingedal.- Dere må ta et kollektivt ansvar for å ta vare på skoen deres, og som dere har skjønt kan det bli dyrt for dere som ødelegger også, om dere må erstatte det, sa han.