I fjor høst sendte miljøagent Emma Louise Årvik (9) et brev til lokalavisa Hitra-Frøya, der hun fortalte om hvor mye søppel hun fant i fjæra i Froan og hvor trist hun syns det var. Før jul ble hun likegodt invitert i kommunestyret for å fortelle de voksne mer om søppelproblemet.

- Det dere ikke gjør noe med, er det vi som må rydde opp, sa den engasjerte miljøagenten fra kommunestyrets talerstol.

Nå fører hennes engasjement til konkret handling fra kommunens side. Til tirsdagens formannskapsmøte foreslår administrasjonen i Frøya kommune at det bevilges penger til å sette ut søppel-containere på Halten, Sørburøya og på Gjæsingen nå i påska.

Containere kan være på plass i påska

- Flytavfall og spesielt plast er et miljøproblem, og avfallet samler seg i strandsonen. Kommunestyret har tidligere hatt besøk av Emma Årvik fra Miljøagentene som fortalte om sine egne opplevelser av mye søppel i fjæra på øyer i Froan. I kommunens budsjettvedtak er det derfor ønskelig å få plassert ut containere i Froan, slik at det er muligheter til å få håndtert avfallet som ryddes. Hamos har en løsning for dette, og kan få plassert ut containere på Halten, Sørburøy og Gjæsingen til påsken 2015. Sauøya har i dag ikke tilfredsstillende kai. Kostnadene er beregnet til mellom 3000 - 5000 kr pr container, skriver saksbehandleren i Frøya kommune, som er i dialog med Fylkesmannen om de kan bidra i finansieringen.

Plasten er et stort miljøproblem

- Enorme mengder plast havner hvert år i havet og brytes svært langsomt ned. De store plastkonsentrasjonene er bare den synlige delen av problemet. Det som bekymrer mest er de svært små plastpartiklene, som tas opp av dyreplankton og kommer inn i næringskjedene. Små plastpartikler kan være en av årsakene til at bestander av sjøfugl reduseres. Tall fra FNs miljøprogram viser at ca. én million sjøfugl og ca. 100.000 sjøpattedyr dør hvert år på grunn av inntak av plast eller ved at de går seg fast i plastgjenstander, skriver kommunens saksbehandler.

- Det er positivt å få på plass en avfallshåndtering i Froan. Intensjonen er å få på plass kontainere for å få samlet inn flytavfall. Med stor sannsynlighet vil nok kontainerene også bli benyttet til annet restavfall, blir det lagt til.