Tage (19) har et bein i to næringer og trives som plommen i egget

Tage Broholm fra Dolmøya trives som lærling om bord på kystbåten ”Frøystein” . Fiskeryrket er både variert og spennende der ingen dag er lik, mener 19 åringen Broholm. 

Øyungdom

Tage Broholm(19) fra Dolmøya er interessert i fiskerinæringen og liker å ha en fot innenfor både hvitfisk og rødfisknæringen.


Når vi møter øyværingen er han om bord på båten M/K ”Frøystein”  som ligge ved kai i Myre havn i Vesterålen. Han og resten av mannskapet er innom her for å hente redskaper som de skal ha med seg videre til Finnmark der de skal prøve seg på fiske i ukene fremover. Blant  mannskapet på tre finner vi lærlingen Tage Broholm (19) fra Dolmøya. Han er lærling om bord og trives som plommen i egget.

– Fiskeri er noe jeg alltid har hatt interesse for. Mitt første møte med fiskerinæringen, var gjennom en jobb jeg fikk på oppdrettsanlegg da jeg var 14 år. Jeg var da fast bestemt på at det var også innen oppdrett jeg ville jobben når jeg en gang skulle ut i yrkeslivet.  Derfor søkte jeg på linjen for akvakultur da tiden var inne for å begynne på  videregående skole, sier Broholm.


 

Spennende å være kystfisker

Da han senere fikk prøve seg om bord på et fiskefartøy skjønte han at fiskerinæringen består av mer enn bare oppdrett. Livet som kystfisker virket spennende, og da han skulle starte andre året på videregående skole, falt valget på linjen for fisk og fangst. Nå er han i gang med andre året som lærling om bord på kystbåten M/K ”Frøystein “og trives utmerket som  kystfisker.

 

– Ja det kan du trygt si at jeg trives med å være kystfisker. Dette er en spennende jobb der ingen dag er lik og jeg lærer noe nytt hver dag. Jeg jobber sammen med dyktige og erfarne fiskere som har mye å lære fra seg, sier Broholm med et smil om munnen. Nå er det på vei til Finnmark der de skal forsøke seg på fisk etter flere fiskeslag i ukene som kommer. Det er noe han ser frem til med glede å få være med på.


Adrian(12) har kjøpt egen sjark

Unggutten fra Flatøya har tatt et stort skritt mot fiskerdrømmen.

 

Jobber på kystbåt og oppdrettsanlegg

Det er en glad ung fisker som vi er kommet i kontakt med. Han er veldig stolt over å være fisker og mener at han representere en næring  som skaper store verdier og som gir mange muligheter for dem som har lyst til å jobbe med fisk.

– Jeg har oppdaget at det er mange muligheter for dem som vil inn i fiskerinæringen. Jeg har prøvd meg både som fisker og i oppdrettsnæringen og har trivdes i begge næringene. Når jeg er i land og har fri fra jobben som kystfisker, jobber jeg på oppdrettsanlegg.  Det passer meg godt. Da tjener jeg også penger enten jeg er på havet eller mer på land. Den erfaringen jeg får fra både rød- og hvitfisk kan komme god med videre i yrkeslivet. Målet videre er å bli ferdig med lærlingetiden og få ut sertifikat for kystskipperen.

Senere håper han at han kan ta videre utdannelse og  gjøre seg kvalifisert til å få jobb som styrmann på større båter. Men nå skal han lære mer om kystfiske og det vet han at han får om bord på båten ”Frøystein”. Kanskje blir han en dag skipper på egen båt.  Den tanken  er ikke fremmed for han.