Ved flere ulike anledninger har artist og øyværing Therese Ulvan møtt Joralf Gjerstad (91).

Han er best kjent som «Snåsakailln», og de to kom ordentlig i snakk da Therese opptrådte i Spania i mars.

- Joralf sa til meg etter konserten at "du har lyset i stemmen din", forteller Therese, hjemme på en snarvisitt på Hitra.

Foreslo et samarbeid

Joralf Gjerstad skal visst nok ha hjulpet uttallige mennesker med sine synske og helbredende evner i sytti år. Han er overbevist om at Gud hjelper han, og gir han disse kreftene. Men det skal ikke stikkes under en stol at skepsisen har vært til stede. I gjennom sitt lange liv har Joralf blitt stemplet både som mirakelmann og bløffmaker.

Etter å ha latt seg fortrylle av Thereses kraftfulle og vakre røst i Spania, foreslo Joralf et samarbeid. I august legger de to og Joralfs gode venn, Øyvind Løvrød, ut på turné.

- Joralf har utrettelig hjulpet og betydd utrolig mye for veldig mange mennesker. Derfor ble jeg fryktelig glad da han foreslo at vi skulle legge ut på turné i lag, stråler Ulvan.

- Å få lov til og gi folk en god opplevelse i lag med Joralf og Øyvind blir givende. Det skal bli litt spesielt å møte mennesker på denne måten.

Skal møte folket

Joralf Gjerstad hadde opprinnelig tatt valget om å trekke seg unna offentlighetens lys.

Men grunnen til at han nå vil på turné, er fordi han er en gammel mann som vet at slutten nærmer seg, legger Therese til.

- Joralf har et sterkt ønske om å snakke med mest mulig folk før han går videre.

I ulike kirkerom rundt om i Trøndelag vil Joralf prate om de store og viktige spørsmålene i livet.

- Det blir en samtale om livet, døden og håpet. I spedd en god dose hjertevarme og ikke minst humor. Joralf er en mann fylt av godt humør som i tillegg plutselig kan fortelle noe dypt og innsiktsfullt. Det er bare å begynne og glede seg, smiler Therese.

Gjerstad kommer til å snakke om sitt arbeid med helbredende krefter, sine syner og kraften i bønn.

- Han tar også opp tiden han hadde i motstandsbevegelsen, og han kommer til å prate om bygdatrollet. At han selv ble så harselert med, at han vurderte å ta sitt eget liv.

Det blir lagt opp til en naturlig flyt og samtale mellom Joralf og den tidligere politimann Øyvind Løvrød. Therese skal binde det hele sammen musikalsk.

- Jeg blir å opptre med salmer som Joralf har valgt ut, i tillegg til noen låter i fra mitt eget repertoar.

God respons på turnéplanene

Første stopp på reisen blir i Sandstad kirke den 11. august, etterfulgt av Sletta kirke 12. august.

Deretter går turen innom Røros kirke, Stjørdal kirke, Levanger kirke, Ilen og Steinkjer kirke. I de to sistnevnte får de selskap av den kjente skuespilleren Svein Tindberg.

- Vi har opplevd en veldig god respons på turnéplanene våre, legger Ulvan til.

Overskuddet i fra turneen skal gå til Gjerstadstiftelsen.

Sterke krefter

Det er naturlig nok det faktum at Therese selv er øyværing, at trioen velger å ta turen innom både Frøya og Hitra.

- Når vi først skulle turnere rundt, så hadde jeg et ønske om å ta turen ut hit. Og så vidt jeg vet, er dette den første gangen at Joralf tar turen utover til øyregionen for å snakke direkte med folket.

Hun tror Gjerstad vil sette stor pris på å treffe hitter- og frøyværingene.

- I fra gammelt av ligger det mye styrke i oss folket i fra havet. Vi bygde små hus her ute, klamret oss fast og overlevde i pakt med naturen og dens krefter. Vi skal være stolte av arven vår, og jeg er stolt over at Joralf og øyfolket skal møtes.

Musikken bygger bro

Therese driver med musikk fordi hennes misjon er å spre glede og lys med stemmen sin, forteller hun engasjert.

- Jeg opptrer i ulike sammenhenger verden over, men om det er å spille på tunet hjemme til Terje Tysland, i Russland eller sammen med Joralf Gjerstad, så møtes mennesker i kraften av det gode. Det er bare ulike typer felleskap. Med musikken kan vi bygge bro.

Hennes intensjon med å bli med på denne turneen er å bidra slik at flere får en god opplevelse gjennom musikken hun skal formidle.

- Sammen skal vi gi publikum en fin kveld, fylt med ettertanke og en god følelse til å ta med seg hjem. Vi gleder oss veldig!