– En mann av sjeldent kaliber, og en gave til øyriket, menger mange etter å ha bli kjent med Krzysztofs kvaliteter. Nå blir han også «Marens» cellist.

Krzysztof Zboralski (31 år) har vært bosatt i øyregionen i snart tre år sammen med sin familie. Han er født i Poznan i Polen der han studerte cello ved musikkakademiet.

Etter endt utdannelse virker Krzysztof å stadig ha vært på flyttefot før han havnet ute i øyregionen. Det ble en stor kontrast fra Poznan som ligger nordvest i Polen med hele 700.000 innbyggere.

Har bemerket seg

Krzysztof har allerede gjort seg bemerket både på Hitra og Frøya gjennom flere prosjekter han har vært medvirkende i. Deriblant julekonserter og jubileumskonsert med Havdur i 2013 og 2014, Tv-aksjonen 2014 i Sandstad kirke og Gaza-konsert ved Kystmuseet.

I tillegg er han også fotograf, og har sitt eget firma på Facebook kalt «YooF Photography», hvor han tar på seg oppdrag. Noen av bildene har vi sett i lokalavisa.

Han tar også på seg solo-oppdrag på forskjellige konserter og bedriftsarrangementer. Foruten dette jobber han til daglig ved Coop Byggmix Hamarvik, og har tidligere jobbet på fiskeslakteri. En mann som virkelig kan spille på flere strenger.

Ved spørsmål om hva som brakte ham til Norge, uttaler Krzysztof at det er et fint land å bo i for den som er arbeidsom og ambisiøs. Selv sier han at han har mye å bidra med, noe vi har fått mange bevis for.

Videre påpeker han at det er viktig for ham å lære seg språket vårt i og med at han på sikt ønsker seg en jobb innenfor kultursektoren. Da er svært viktig og kommunisere godt for å bli bedre kjent med den norske «folkesjela».

Krzysztof Zboralski er årets cello-artist i "Maren"

Håper på kulturjobb

I samtale med Krzysztof kan vi høre at han allerede har kommet på god vei i sine norskkunnskaper.

Videre i samtalen blir vi nysgjerrig på hans valg av cello. Ifølge Krzysztof ble han nok påvirket av sin far.

– Men jeg har alltid vært fascinert av klangen i celloen, sier Krzysztof som håper at en yrkesmulighet innen kulturlivet i øyregionen.

I tillegg til utdanning som musiker har han også markedsføring og salg på repertoaret.

Krzyztof har ikke kjennskap til Marenspillet og dens historie. Men han har blitt informert og gleder seg til samarbeidet med aktører og musikere.

Gleder seg gjør også Maren-gjengen som er svært glad for å ha fått med seg Krzysztof til sommerens oppsetning av Maren.

Årets maestro Rune Tylden

Årets musikk- og koransvarlig for «Maren - dømt til døden» er vestlendingen Rune Tylden (36 år) fra Voss. Rune er utdannet organist ved musikk-konservatoriumet i Trondheim og Norges musikkhøgskole. I dag jobber han som frilansmusiker med base i Kristiansund.

Til tross for hans klassiske bakgrunn, jobber han innenfor mange ulike sjangre og konsepter, deriblant folkemusikk i samarbeid med tidligere medstudent Andreas Ljones og folkemusiker Jorun Marie Kvernberg.

- Fra lyse toner til mørkere klang

Rune har arrangert folketoner fra Nordmøre for fele og orgel sammen med Jorun Marie Kvernberg. I tillegg har han vært medvirkende i programmet «Feledans» med Andreas Ljones der de presenterer folkemusikk fra Gudbrandsdalen og Voss med fokus på feleslåtter og hallingdans.

Rune har ikke kjennskap til Marenspelet fra før av, men ble svært grepet av historien etter å ha studert den nærmere.

– Det er imponerende at dette spelet har pågått i så mange år, og jeg ser ærefullt på å tilnærme seg et slikt materiale. Jeg har alltid har vært opptatt av teater og musikkteater, og at lysten og fascinasjonen øker for hver oppsetning, forteller han.

- Fellesskapet er det som skaper kunsten

– Alle har vi ulikt utgangspunkt, og sammen skal vi finne en felles plattform, sier Rune, som opplyser at han legger vekt på møtet med aktørene og menneskene bak slike prosjekt.

Musikken er ifølge Rune, et svært viktig virkemiddel som forsterker inntrykket publikum får av handlingen.

– For eksempel kan en dramatisk scene få utrolig mange klangfarger med valg av musikkuttrykk. Slik sett kan musikken være med på å forme mange av scenen i et teaterstykke dersom vi ønsker det.

– Noen endringer vil nok også komme i årets utgave, men mye av det kjente tonespråket ifra originalmaterialet skrevet av Fridtjof Hjertås, vil jeg ta med videre, sier Rune Tylden.

Cello, perkusjon og el-piano

I forrige oppsetning var det frøyværingen Maciej Karpinski, som sto som musikalsk leder i samarbeid med sin kone og primus motor, Elin Karpinski Strandheim.

Maciej ga originalmaterialet en større dybde og ny type dimensjon ved oppsetningen i 2013.

I år vil det bli en helt ny besetning bestående av cello, perkusjon og el-piano. Dette blir et nytt og spennende lydbildetog kan tilføre stykket nye dramatiske elementer.

Unni Cicilie Haugen i Maren-spelet forteller at de gleder seg over at både regissør Arnstein Langåssve og maestro Rune Tylden er like begeistret for cello.

– Dette ser ut til å bli et fruktbart samarbeide, håper hun.

Rune kommer til helgens siste samling hvor han skal ha øvelse med koret i hele to dager før oppstart av øvingsperiode 22. juni.

– Vi gleder oss og håper på mange besøkende til årets ellevte oppsetning av «Maren - dømt til døden», avslutter Unni Cicilie Haugen ved Kystmuseet.

Ved Kystmuseet skal man for-øvrig ha den siste Marensamlinga nå i helga. Premieren finner sted tirsdag 14. juli.