HF Trond Hammervik

For litt over 30 år siden ble den mest dyptpløyende lokaliseringsstriden i Frøya kommunes historie avsluttet ved at Frøya sykehjem ble bygget på Hammarvika. Den politiske striden, som startet på midten av 70-tallet, gikk på om nytt sykehjem skulle plasseres i kommunesenteret på Sistranda, eller der hvor det gamle stod, på Hammarvika.

Den nærmeste tida vil vise om lokalisering av tjenester også i dag vil skape grendekamp. Arbeidsgruppa som har jobbet med framtidas helsetjenester i Frøya, gir i alle fall et entydig råd: Det bør bygges opp omsorgsboliger og et helsehus, som skal dekke de funksjonene Frøya sykehjem har hatt fram til nå, i Beinskardet på Sistranda. Og rådmannen forslår at det tas sikte på å fullføre en slik utbygging innen 2018.

Omfattende rehabilitering eller nybygg

Nylig ble det kjent at Frøya sykehjem har et langt større rehabiliteringsbehov enn tidligere antatt. Det er blant annet avdekket alvorlige fuktskader i en hel fløy. I forbindelse med formannskapets budsjettbehandling, ble det bedt om å få framskyndet kommunens arbeid med framtidas helse- og omsorgstjenester. Spørsmålet om omfattende rehabilitering av dagens sykehjem, kontra nybygg, må avklares.

Fire arbeidsgrupper har jobbet med morgendagens omsorg i Frøya kommune. For to uker siden la de fram sine rapporter for rådmannen, som nå tar anbefalingene videre til politikerne. Det er spesielt utvikling av heldøgns omsorg som politikerne nå må drøfte og ta stilling til.

Sykehjem skal ikke være en boform

Under en orientering i hovedutvalg for drift denne uka, sa fungerende rådmann Beathe Sandvik Meland at anbefalingene på mange vis er brudd med en kultur i Frøya kommune.

- Vi har hatt en kultur hvor det er vanlig å tenke at "når du blir skral, så skal du på sykehjemmet". Men sykehjem slik vi tenker nå, skal ikke være en boform, sa hun.

I anbefalingene brukes da heller ikke begrepet sykehjem.

Dette er anbefalingen til politikerne:

Dette er arbeidsgruppen, og rådmannens anbefaling til politikerne:

* Det planlegges nye lokaler for somatisk pleie, korttidsavdeling med tilhørende tjenester til demente/ kognitivt svekkede. De nye lokalene søkes plassert i nærheten av Beinskardet omsorgsboliger

* Det tas sikte på at planlegging av fase 1, som består av 24 omsorgsboliger, starter i 2016 og bygging gjennomføres/fullføres i 2017.

* Fase 2 planlegges samtidig med fase 1, og omfatter nytt helsehus med 20 korttidsplasser, og et antall langtidsplasser som vurderes nærmere før beslytning om antall tas. To plasser stilles til disposisjon ved palliativ behandling, observasjon, skjerming eller korttidsplass for rus/psykiatri.

* Helsehuset plasseres på samme område som omsorgsboligene

* Det tas sikte på å gjennomføre fase 2 i 2017/2018.

* Kommunen viderefører nåværende plan for bygging av boliger i tjenesten for funksjonshemmede.

* Kommunen gjennomfører arbeidet med utarbeidelse av tjenestebeskrivelser og omsorgstrapp

* I samarbeid med private legges det til rette for bygging av omsorgsboliger uten heldøgns bemanning.

* I det videre planleggingsarbeid er det en forutsetning at de forskjellige faggrupper er representert.