Kunnskapstest på radio

For fjerde år på rad kjører NRK kunnskapskonkurransen ”Klassequizen”. En radiosendt tevling hvor tiendeklasser konkurrerer om å bli kåret til Norges smarteste.

- Det blir spennende å se hvor lang vi kan komme, sier Syver Lie Rønningen. Han utgjør en tredjedel av laget som skal representere Fillan skole.

Lagkompis Ivan Øien har fortsatt is i magen, men antar at nervene kan kjennes når NRK-bilen ruller inn i skolegården 16. mars.

Fillan skole er eneste påmeldte skole til ”Klassequizen” fra øyregionen. 37 trønderske skoler deltar i de innledende rundene med hvert sitt tremannslag. De beste trønderske lagene møtes til slutt i en fylkesfinale før fylkesvinnerne møtes til en nasjonal finale 14. mai.

Musikk, fotball og ministre

- Vi er med for å vinne!, sier Ivan optimistisk.

Sammen med Martin Børø Larsen utgjør de et sterkt lag, mener Ivan og Syver. På reservebenken sitter Erlend Johnsen og Steffen Ulvnes. Laget har en god kunnskapsmessig fordeling. Ivan håper på spørsmål om sport, og da helst om fotball. Syver har sin styrke i naturfag og musikk. Han spiller trommer selv.

- Og Martin har fått beskjed fra mora si om å terpe på norske ministere. Vi får bare håpe på at han gjør det, smiler Syver.

Så langt har det vært ikke spørsmål om ministerposter i ”Klassequizen”, så trioen tenker at muligheten for at spørsmålet dukker opp absolutt er tilstede.

- Skal gjøre det bedre enn fjorårslaget

Om de ikke går helt til topps håper de iallefall å tangere fjorårets Fillan-lag. Helst gjøre det bedre. I fjor kunne laget fra Fillan skole notere ni av tolv mulige poeng etter konkurranseslutt.

- Vi ser vel 8-9 poeng som et minimum. Men skulle vi tape noe skikkelig skal vi ta det som en mann, lover Ivan.

Og uansett utfall har de hele tiende trinn i ryggen. Mens laget får bryne seg på spørsmål i flere kategorier, skal hele trinnet benke seg i kantina for å høre på radiosendingen. I dagene frem til sending er det ulik pugging på programmet for laget fra Fillan skole.

- Dagsaktuelle hendelser, sier Ivan.

- Det periodiske system, sier Syver.

Og norske ministre da. Om Martin hører på mor.

988 89 562 kirsti.marthine@hitra-froya.no