Helgepraten

Musikere er kjent for være sent opp og sent ute av senga, men Åge Aleksandersen er oppe før hanen galer. Klokken 06.30 setter han radioen på P2. Hver morgen, enten han er hjemme eller på hytta, går han en tur med radioen på øret. Politisk kvarter klokken 07.45 må han få med seg hver morgen. Han har også sansen for radioprogrammet Ekko, som er et aktuelt samfunnsmagasin.

- Det er et underholdende program med all mulig merkelig informasjon. Alt fra tyskertøser til pandabjørnenes sexliv, sier han.

Til tross for at livet hans er bygd opp rundt musikken skyr han radiomusikk som pesten. Han mener det er alt for mye musikk som spilles både i radioen og ellers.

Stolt av sin egen laks

Sjømat fra Hitra og Frøya er en sikkerstikker på menyen. Men aller best liker han sin egen røkte laks. Nedenfor verandaen på hytta på Fjellværsøya har han sitt eget mini-røkeri som han kaller ”Sildvågen tamlaks-røkeri”. Siden november i fjor har han røkt 24 sider laks. Noe har han spist selv, det meste har han gitt bort. Selv mener han at sin egen laks er bedre enn røkelaks produsert i stor skala. Dette fordi han bruker lengre tid på røkinga og har lært teknikken fra kunnskapsrike folk på øyene.

- Jeg er veldig stolt av laksen min. Det er mye jobb, men fin avkobling, sier Aleksandersen.

Lokalavisa møter Åge på hytta på Fjellværsøya. Der trekker han seg tilbake mellom konsertene. På sommeren spiller han i snitt en konsert hver tredje dag.

Åge har sansen får både sjømat og sjøfolk. Folk ved kysten er mye åpnere og lettliva enn fjellfolk. En tid tilbake bodde han på Oppdal og han forteller at han ble kjent med flere folk på Hitra og Frøya på fem timer enn på fem år i fjellkommunen. Denne vennligheten mener Åge kommer fra gammelt av. Kystfolk var vant til å ta imot fremmede som kom fra havet, og de søkte selv utover. Da Åge først kom til øyene for mange år siden, traff han en gammel fisker. Mannen fortalte Åge om en meget god fiskeplass.

- Men driv av hvis det kjæm byfolk!

Da visste Åge at han var godtatt.

Kan være guide i hele Norge

Som kanskje Norges beste nålevende rockemusiker har Aleksandersen reist mye. Han forteller at han har vært overalt. Hele Norge på både kryss og tvers, store steder og små steder. Åge og Sambandet har som prinsipp at de vil spille på små plasser.

- Heldigvis bor ikke hele Norge i byer, sier han.

For Åge er det viktig å bli kjent med de små lokalsamfunnene han besøker. Før han kommer til en plass leser han lokalavisene og holder seg oppdatert på det som skjer. Siden han har turnert store deler av livet har han sett lokalsamfunn blomstre og visne.

På 1980-tallet holdt han konserter i Hammerfest da det var nedgangstider. Folk flyttet fra hele Nord-Norge og byen var preget av en konkursbølge. Mennene satt på puben og drakk på dagtid. Så snudde trenden og folk flyttet tilbake til byen, mye på grunn av bedre oljetider. På den andre siden har han vært vitne til dagens nedgangstid i Kirkenes. Verftene og gruvene stenges. Da Sydvaranger gruve ble nedlagt i november i fjor mistet 400 jobben. Folk må klare seg på en brøkdel av det de hadde før. Også russerne har sluttet å komme til Kirkenes for å handle.

- Jeg er helt sikker på at jeg kan være guide like godt som en lokalkjent på de fleste plassene i Norge, påstår Åge.

”Det er triveligere med en klapp på skuldra enn et slag i magen”

Å stå på scenen i Royal Albert Hall i London var en stor opplevelse, for både han og publikum. Billettene ble revet bort på minutter og det var satt opp ekstra fly til London. Åge roser publikum som gjorde kvelden fenomenal.

- Vi hadde med oss et ekstra bandmedlem, og det var publikum, sier musikeren.

Mange tror at den det store målet var å opptre i Royal Albert Hall, og at han har drømt om det hver natt. Slik er det ikke.

Konserten i London minner om mange av de andre konsertene han har holdt, bortsett fra at det var et større publikum og helt spesielle omgivelser. Ennå er han ikke helt sikker på hvordan han skal beskrive konserten, og hva som var høydepunktet.

- Jeg må bruke uka til å ta det innover meg, jeg landet egentlig først i går, sier han.

Men en ting kan han si og det var at det var skikkelig stas å spille der og han fullroser arrangørene.

På spørsmål om hva han synes om at publikum kom hele veien til London og at salen var fullsatt sier han nøkternt at det alltid er triveligere med et klapp på skuldra enn et slag i magen.

Åge er en notorisk løgner

Aleksandersen forteller at han ennå ikke har skrevet den sangen. Det er det som driver han framover som musiker og det er det som er det store målet.

- Jeg var veldig nære da jeg skrev sangen ”Tenk om”, men ikke helt i mål, sier han.

Når han har skrevet den ene sangen, den som er bedre enn alle andre, vil han si seg fornøyd. Han vet ikke om han noen gang kommer til å skrive den sangen i karrieren sin, men han vet at om han gjør det, så vil han vite det.

Han kan ikke si hvordan sangen skal høres ut, hvilken tekst den skal ha eller hva det var som manglet i ”Tenk om” for å gjøre sangen fullkommen.

- Jeg kommer alltid til å synge ”Tenk om” på konsertene mine, sier han.

Men han innrømmer at han er en notorisk løgner så helt sikker kan ikke publikum være.

”Tenk om” skal han også spille i Knarrlagsundet neste helg.

Stadig yngre tilhengere

Som gjesteartist på Knarren har hani år med seg Øystein Sunde. Sunde er en ekstremt dyktig gitarist og Åge sier at han, sammen med Skjalg og Gunnar fra Sambandet vil bli en opplevelse.

- Det er lagt opp til at vi skal spille på alle typer strengeinstrumenter som finnes i øyregionen, forteller han.

Han tenker på utviklingen konsertene på Knarren har hatt. På den første konserten var det 600 som overvar konserten. Nå er det 2000 billetter solgt hvert år. Åge synes det er fascinerende hvor dyktige Knarren har blitt til å arrangere sommerens største konsert og største høydepunkt for mange.

På konserter spiller Åge og Sambandet rundt 15 obligatoriske sanger som publikum blir krakilske om han ikke synger. Rosalita, Fire pils og en pizza, Dekksgutt og E d du Jesus er noen av klassikerne.

I tillegg skal han spille flere som er laget etter 2004 da Sambandet ble gjenforent. Etter som årene har gått har Åge og Sambandet fått en stadig yngre tilhengerskare. Årsaken til at musikken fortsatt er populær hos både gamle og unge mener Åge er utgivelsene bandet har hatt siden 2004. Han har stilt store krav til både seg selv og bandet.

- Dessuten har jo mange av ungene på 80 og 90-tallet blitt plaget av foreldrene til å høre musikken på bilturer, sier Åge Aleksandersen.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no