Ny laksefabrikk

Lerøy Midt planlegger å legge ned slakteriet på Dolmøya, og foredlingsfabrikken i Hestvika.

Det kommer frem i en e-post fra Lerøy Midt til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag i forbindelse med søknad om utslippstillatelse for den planlagte nye fabrikken på Jøsnøya.

Lerøy Midt har ifølge søknaden plan om at fabrikken skal være i drift fra 1.mai 2018.

Samlokaliserer og øker bemanningen

- Lerøy Midt har under ferdigstilling av et forprosjekt mhp bygging av ny fabrikk på Jøstenøya, Sandstad, og det er da tenkt en samlokalisering av eksisterende slakteri på Dolmøya (ST337) og bearbeiding/administrasjon på Hestvika (ST309). I den forbindelse sender vi over en søknad om utslippstillatelse for ny fabrikk vedlagt, skriver Elisabeth Hassel Kjønvik, kvalitetsleder foredling i Lerøy Midt til Fylkesmannen.

I søknaden kommer det frem at driftstiden skal økes fra 12 timer, til 20 timer per døgn, og det er planlagt ca. 200 ansatte ved slakteri, foredling og administrasjon i den nye fabrikken. I dag jobber det 166 personer i de eksisterende fabrikkene. En egen teknisk avdeling skal ha 20 ansatte.

I den foreløpige plantegningen er det lagt inn en fotballbane på fabrikkområdet.

Skal hente laks fra hele Midt-Norge

Det legges opp til over en dobling av slaktekapasiteten, fra 45.000 tonn i dag, til 100.000 tonn.

- Det vil være laks fra selskapets 55 egne konsesjoner for produksjon av laks i sjø som slaktes og bearbeides ved anlegget. Matfiskkonsesjonene er plassert i Sør-Trøndelag og på Nordmøre, og levende laks bringes til slakteriet ved hjelp av brønnbåt. Det er lagt opp til at den nye fabrikken skal slakte unna all denne fisken, og det er da lagt opp til en slaktekapasitet per år på 77.000 tonn sløyd laks. Det er lagt opp til eksport på ca 30% som hel sløyd laks pakket i kasse, ca 70% videreforedles i egen avdeling, står det i søknaden.

Lokalavisa skrev i juni at Lerøy Midt hadde hatt anbudsbefaring i Hitra industripark, men at fortsatt var ingen beslutninger om investeringer på Jøsnøya tatt.

Det antydes også at eventuell byggestart er planlagt til høsten.

Stor interesse blant entreprenørene

Produksjonsdirektør Frode Arntsen ved Lerøy Midt bekreftet anbudsbefaringa og sa at mange entreprenører viser interesse for å delta i industriprosjektet. Arntsen understreket imidlertid at det ennå ikke er foretatt noen investeringsbeslutning.

- Vi ser fortsatt på dette som en mulighetsstudie. Bedriften har brukt mye tid på industriprosjektet på Jøsnøya, og må bruke enda mer tid før vi har grunnlag for å ta en endelig avgjørelse om eventuell bygging, forklarte han. Produksjonsdirektøren kunne derfor heller ikke si når eventuelt spaden kan stikkes i tomta på Jøsnøya.

- Å si noe om framdriftsplanen er vanskelig, så jeg kan ikke antyde en eventuell dato for byggestart. Det får vi komme tilbake til når vi vet mer, sa produksjonsdirektøren.

For to år siden, i juni 2014, informerte adm. dir. ved Lerøy Midt, Sven Amund Fjeldvær sine ansatte ved slaktefabrikken på Dolm-øy og foredlingsfabrikken i Hestvika om planene på Jøsnøya.

- Vi sikrer oss tomt på Jøsnøya for et fremtidig og samlet industrianlegg, sa Fjeldvær den gang.

Marine Harvest, som i dag har produksjonsanlegg på Ulvan, har også kjøpt tomt på Jøsnøya. Også her er lite bestemt. Kolbjørn Jektvik i Marine Harvest omtalte i juni Jøsnøyplanene fortsatt som et forprosjekt.

928 28 154 lars@hitra-froya.no