Til tross for at parkeringsplassen er stappfull av utenlandsregisterte biler, er det lite folk å se denne regntunge dagen på Dolmøy.

- Turistene kommer ikke hit for været for å si det sånn. De er fisker uansett, så lenge det ikke er for mye vind, smiler Wenche Hoff i familiebedriften Dolmøy Gjestebrygge AS.

130 sengeplasser

I 2002 kjøpte de bygget nede ved sjøkanten, som i dag huser resepsjonen.

- Siden har vi utvidet med syv små og store rorbuer, og åtte leiligheter. Og vi har per dags dato sengeplass til 130 personer.

Men bedriften har ikke tenkt å gi seg med det. Ved siden av rorbuene er det blitt reist et stort, hvitt bygg.

Dolmøy gjestebrygge har per dags dato 130 sengeplasser.

Hotellstandard

- Bygget er vi ikke ferdig med ennå, men her vil vi kunne tilby 16 rom og 32 sengeplasser.

Familien driver i tillegg med båtproduksjon, og det tar mye av deres tiden. Derfor tar de arbeidet med nybygget litt etter hvert, forklarer Hoff.

- Vi stresser ikke, så når bygget blir helt ferdig er usikkert. Målet var å bli ferdig i år, kanskje blir det ferdig til neste år, smiler Wenche.

Bygget er tiltenkt grupper.

Wenche forteller at grunnen til at de bygger dette, er fordi de har merket at enkelte fisketurister ønsker seg høyere standard enn de typiske rorbuene.

- Hotell har vi ikke ambisjoner om å drive, men vi merker at det er et marked her, for turister som ønsker sitt eget rom og fullpensjon. Disse gruppene ønsker felles måltider, de har med egne kokker og benytter fiskeguide.

Det vanlige har vært at fisketuristene har fylt opp ei rorbu, og laget all maten selv.

- Men vi ser for eksempel at stadig flere tyskere har bedre råd og da unner de seg heller egne rom fremfor å dele.

Anders og Wenche Hoff står bak familiebedriften Dolmøy Gjestebrygge AS og Wenche forteller at de merker en endring i fisketurismen. Blant annet ønsker enkelte turister høyere standard enn de typiske rorbuene. (Arkivfoto).

Drop in-nordmenn

Både Wenche og hennes bror Arne Rambøll som jobber ved gjestebrygga, kan bekrefte at de aller fleste besøkende hos dem, kommer i fra to nasjoner.

- Det er Tyskland og Tsjekkia. Ellers har vi også gjester i fra Sverige, Russland, Belgia, Nederland, Polen og Slovakia, forteller Arne.

Tsjekkiske turister har gjestebrygga hatt i alle de år, sier Wenche, og sier det nok er utslagsgivende at de har en tsjekkisk partner.

- Ellers sørger den største partneren vår i Tyskland for mye booking. De bruker årlig å arrangere enn fiskefestival hos oss og da booker de anlegget ei hel uke.

Arne Rambøll ved Dolmøy Gjestebrygge, forteller at de aller fleste turistene kommer i fra Tyskland og Tsjekkia, og at flere av de kommer tilbake år etter år.

Flere kommer igjen, blant annet er det ei tysk gruppe der for tiende året på rad, sier Arne.

- Vi har lojale kunder som gjennom årene har blitt godt kjent med anlegget og båtene våre, og fiskeplassene. For dem blir det en mer vellykket ferie, når de vet hvor de skal dra for å finne fisken.

Arne og Wenche forteller at det ikke er mange nordmenn som bestiller fiskeferie via dem.

- Vi har drop-in nordmenn som trenger ei overnatting eller tre, men det er nesten aldri spørsmål i fra disse om å leie båt. Mens tyskerne og tsjekkerne som har fiske som formål, bestiller sine opphold godt og vel et år i forveien.

Merker også endring

På Mausund driver Gustav Gjevik og Berit Akseth overnattingssted. Med sine 30 sengeplasser har Mausundgløtt satset mest mot det norske og trønderske markedet. Gjevik forteller at framfor huslige fasiliteter, er det store naturopplevelser de norske gjestene først og fremst etterspør.

Gustav Gjevik ved overnattingsstedet Mausundgløtt, merker at de norske gjestene planlegger med kortere frister enn tidligere.

- Hos oss kaller vi det enkel standard, eller hjemmekoselig. Gjestene krever ikke så mye, men har store ønsker om å få oppleve naturen på nært hold, sier Gjevik. Endringen i markedet går mer på kortere leveringsfrister.

- Det vi merker, er at de norske gjestene planlegger med kortere frister enn før. Det virker som om mange ser på værmeldinga, og så plutselig bestemmer seg for å reise, sier Gjevik.

Ikke bare gutteturer

Dolmøy Gjestebrygge er stort sett fullbooket hele sesongen, med noen få unntak i juli og august, når fisketuristene ferierer andre steder.

Fisketurisme blir stadig mer populært, og ved Dolmøy Gjestebrygge har de lagt til rette for at fisketuristene skal trives.

- Men vi ser også at fisketurene til Hitra ikke bare dreier seg om gutteturer lenger. Stadig flere som besøker oss i juli og august kommer med barn og kone, så det er tydelig at damene begynner å få interesse for fiske de også, sier Wenche og legger til at fisketurisme blir stadig mer populært.

- Det er vel den turismen som har økt mest i hele Norge, og det er positivt for sånne utkantstrøk som oss.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no