Gjensidigestiftelsen hadde syv millioner kroner å fordele i Sør- Trøndelag sist søknadsrunde.

- Da vi skulle se etter spesifikke prosjekter å løfte, lot vi oss begeistre for denne søknaden i fra Frøya og de endte opp med å få en av de aller største summene, forteller Veslemøy Rue Barkenes.

Gratis utlån

Det var folkehelsekoordinatoren i Hitra og Frøya kommuner, som først sendte inn søknaden til Gjensidigestiftelsen.

Stiftelsen ønsket å innvilge penger og oppfordret de til å ta en nærmere kikk på Bua-ordningen. Den går ut på å låne ut sports- og fritidsutstyr gratis, for å stimulere til økt aktivitet særlig blant barn og unge.

Ulike offentlige instanser og frivilligheten, valgte å gå sammen om dette på Frøya, og endte opp med å få 400 000 kroner til "Bua Frøya".

For hvem som helst

Prosjektet " Bua Frøya" skal bidra til økt folkehelse og er i tillegg et lavterskeltilbud.

- Dette tilbudet skal være for flest mulig. Ja, hvem som helst, bedyrer Mona Skarsvåg.

- Det skal ikke være flaut å låne utstyret i Bua, og det er skikkelig kvalitet på det vi kjøper inn.

Sårt å falle utenfor

Det kan være ulike grunner til at man velger å låne her fra.

For de som ikke har midler til å kjøpe nytt utstyr, er det lett å falle utenfor fellessamfunnet.

- Det kan være veldig sårt, spesielt for barn og unge. Så dette prosjektet dreier seg ikke bare om økt aktivitet, men legger også vekt på det psykososiale og lar folk bli en del av et miljø, sier Rue Barkenes.

- På Frøya er det også slik at mange arbeidsinnvandrere ikke deltar på ulike aktiviteter, så dette tilbudet er også spesielt tiltenkt disse, legger Jan Otto Fredagsvik til.

- Noen er kanskje ikke med på aktiviteter, fordi de mangler utstyret eller så vet de ikke hvordan de skal bruke det. Eller kanskje man vil prøve ut en aktivitet før man eventuelt går til innkjøp av utstyr til seg selv, legger Skarsvåg til.

Lek og fritid

Alle innkjøp som blir gjort til Bua er nøye gjennomtenkt, bedyrer Olav Rånes.

- Organiserte idretter er allerede ivaretatt på andre måter, så det vi har hatt fokus på er lek og fritid. Det vi har kjøpt inn til nå er havkajakk, kano, redningsvester, sykler, rulleski, skateboard, sekker, bæremeiser og lavvo. Vi har fortsatt penger igjen, og ønsker oss gjerne innspill på hva som burde kjøpes inn.

Veslemøy Rue Barkenes og Mona Skårsvåg tar en nærmere titt på en av de splitter nye syklene som blir til utlåns i Bua Frøya.

Mona forteller at hun nylig var i kontakt med Frøya historielag, som ønsker å få opp historieinteressen host barn og unge.

- Kanskje går det an å få til et samarbeid mellom historielaget og Bua, ved å kjøpe inn metalldetektor. Dette er en av innspillene vi får vurdere.

Åpner i høst

Bua kommer til å ligge i tilknytning Frøya Idrettshall som snart er ferdigrenovert.

- Åpningen vår nærmer seg også med raske skritt. Dato har vi ikke kommet fram til ennå, men det blir i løpet av høsten.

De har tenkt å gå ut bredt med tilbudet, og vil tilby utlån til hitterværinger også, tilføyer de.

Ønsker søknader

Gjensidigestiftelsen skal igjen dele ut nye midler, og Rue Barkenes minner om at de har en ny søknadsfrist den 15. september.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no