- Det er jo rett og slett enormt imponerende innsats fra ham, sier Silje Budeng – Kommunikasjonsrådgiver i Plan International Norge. Gutten hun snakker om er selvfølgelig Sigurd Vie (11) fra Klubben, som har blitt landskjent for sin alternative julekalender der han på forskjellig vis samler inn penger til Plan sitt arbeid i utviklingsland.

På sine tre år med kalenderen har Sigurd nå straks kommet opp i utrolige 125.000 kroner, først og fremst ved egen innsats, men også fra gode venner. Plan International Norge kaller ham "innsamlingskongen". Gjennom lotteri, salg av selvproduserte tennstikker, auksjoner, innsamlingssparebøsse og flaskepanting har pengene strømmet inn.

-  “Innsamlingskongen” på Frøya, Sigurd Vie, har allerede samlet inn store summer. Faktisk – om han greier målet i år, er han opp i 13 000 i år, og 125.000 totalt for tre år. Og det er jo imponerende hvor flinke folk er til å stille opp på Frøya, ved å kjøpe lodd etc, sier Budeng til lokalavisa Hitra-Frøya.

Til oppbygging av skoler i Nepal

Hun har også merket seg at Sigurd har gode medhjelpere som har bistått den unge frøyværingen i å nå målet.

Ifølge Plan International Norge har Sigurd kun "småsummer" igjen for å nå målet om 125.000 kroner totalt. Bistandsorganisasjonen håper lokalbefolkninga fortsatt viser like stort engasjement slik at Sigurd når sitt mål og at det dermed kommer flest mulig kroner til arbeid for barns skolegang, helsetjenester og beskyttelse. I år samler Sigurd inn penger til oppbygging av skoler i Nepal.

Omvendt kalender

Det hele startet for tre år siden. Da mor Brit introduserte en helt annerledes julekalender for sønnen. I stedet for å åpne en pakke frem til jul skulle Sigurd løse daglige oppgaver, og tjene penger til sin egen innsamlingsaksjon for Plan Norge og utdanning i Liberia.

Sigurd startet med et beskjedent mål om å samle inn 2400 kroner, men måtte stadig oppjustere målet. Over 33 000 kroner klarte den dengang 9 år gamle gutten å samle inn. En slik suksess fristet til gjentagelse og i 2015 gikk pengene fra juleaksjonen til San-folket i Zimbabwe. Summen endte på imponerende 74 000.

Sigurd har fått oppmerksomhet for engasjementet sitt langt utover kommunegrensa. Han ble nominert i TV Norge/VG-serien ”Norske Helter” hvor han vant en pris for sin kronerulling. Og både God Morgen Norge på TV2 og Nickelodeon fattet interesse for Sigurds engasjement.