- Denne saken har vært i hodet på meg i fem år, og det betyr ganske mye å få en endelig dom, sier Tea Broholm fra Dolmøya til lokalavisa.

Hun var bare 13 år da hun på nært hold opplevde marerittet på Utøya 22.juli 2011. Ved en ren tilfeldighet var hun ikke på selve Utøya, men opplevde vettskremte og skadde ungdommer som svømte fra øya eller ble fraktet i båt, og kom til land ved fergeleiet der hun sto. Der var hun sammen med to andre AUF-ere med på å hjelpe dem så godt de kunne. De hadde vært i Oslo en tur for å hente noen t-skjorter, men kom tre minutter for sent til ferga over til Utøya, der terroristen akkurat hadde gått ombord.

Tea Broholm saksøkte sammen med to andre Staten i 2015, etter at Erstatningsnemda ikke ville vurdere dem i forhold til å få voldsoffererstatning, slik de som var på Utøya hadde fått.

I følge Adresseavisen mente nemda at de tre ikke var kvalifiserte til å få voldsofferstatning, fordi de ikke i tilstrekkelig grad utførte hjelp til ofrene. De fikk heller ikke medhold i verken Sør-Trøndelag tingrett, eller i Lagmannsretten.

Fikk medhold i Høyesterett

Men i følge advokaten deres, Tore Helseth Høyer, har Høyesterett nå gitt dem medhold i at de ga hjelp til andre ofre som kom svømmende i land, eller ble fraktet fra Utøya, før ambulanser kom til stedet, og at det oppfyller lovens vilkår for erstatning. Høyesterett opphevet dermed vedtaket til nemda.

Hva betyr dommen for deg?

- Det har aldri handlet så mye om å få erstatning, men mest om at vi skulle få anerkjennelse for at vi ble rammet av det som skjedde på Utøya, og de skadene vi har fått etter det. Og ikke minst fordi det åpner opp for at andre som hjalp til også kan få den samme anerkjennelsen, forteller Broholm til lokalavisa.

Ble syk av terroren

Hvorfor har det vært så viktig å få denne anerkjennelsen?

- Fordi vi har tatt skade av det vi opplevde, og har blitt syke. Jeg har fått posttraumatisk stress-syndrom, som gjør at jeg i visse tilfeller kan bli psykotisk og få panikkangst, som jeg ikke klarer å kontrollere. Det kan skje når som helst, for eksempel da en mann truet med kniv på Stjernesenteret på Frøya. Da koblet jeg helt ut, og husker ikke selv hva som skjedde. Bare en høy lyd kan gi meg angst. Jeg har også fått ME, og blir fort veldig sliten. Men jeg har både gode og vonde dager, og har vært heldig som har sluppet å være borte fra jobb og skole, forteller hun.

Kan få erstatning

Men hun og de to andre kan nå også forvente erstatning. Hennes advokat skriver i en melding til Tea at Erstatningsnemda må behandle saken på nytt.

- Høyesterett har gitt uttrykk for hva som er riktig lovanvendelse og opphevet nemdas feilaktige vedtak. Nå må nemda behandle saken på nytt basert på den lovanvendelse Høyesterett har sagt er den riktige. I alle normale tilfelle vil dette innebære at alle tre tilkjennes erstatning, noe annet vil ikke være overraskende, det vil være sjokkerende, skriver Høyer.

928 28 154 lars.otto.eide@hitra-froya.no