Marin utdanning

Guri Kunna videregående skole ønsker å være med i front av utviklingen av yrkesopplæring innenfor blå næring.

John Birger Stav (NTNU), Asgeir Johansen (Guri Kunna vgs. / nå SalMar) og Dag Willmann (Guri Kunna Ressurssenter) har brukt de siste par årene på å sette sammen et partnerskap samt lage søknader om EU-midler innenfor Erasmus+ -programmet.

Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett for perioden 2014-2020. Noen av de mest sentrale satsingsområdene i Erasmus+ er kvalitet i undervisning og opplæring, innovasjon og koblingen mellom utdanning og arbeidsliv

To prosjekter

I følge Dag Willmann har dette nå gitt resultater gjennom tilsagn på to prosjekter som vil tilføre regionen, gjennom deltakelse fra Guri Kunna vgs og Blått Kompetansesenter AS, rundt 2,5 millioner kroner over tre år.

Det ene prosjektet, «Optimal», er innvilget fra Senter for Internasjonalisering av utdanning (SIU) i Bergen. Det andre prosjektet, «BlueEDU», er sentralgitt fra Brussel og det er faktisk første gang at et slikt sentralgitt prosjekt har gått til Norge, ifølge Willmann.

- En liten fjær i hatten det, innrømmer Willmann, som er prosjektleder fra Guri Kunna vgs i prosjektene.

Partnerskap

“Optimal” (Optimized Training, Innovative Methods and tools for Acceptance of prior Learning in qualifications and workplace training) er et prosjekt med partnerskap mellom aktører i Norge, Skottland, Frankrike/Belgia og Irland. Guri Kunna videregående skole og Blått Kompetansesenter AS er med fra Norge.

Prosjektet søker, veldig kort sagt, å fundere kurs der ny metodikk skal optimalisere opplæringen ved å direkte utnytte kursdeltagerne sine tidligere erfaringer og læring.

- Dette dreier seg om kurs for personer som allerede jobber i næringen og som tar kurs i kombinasjon med jobb. Prosjektet hadde kickoff-møte i Edinburg i november 2016 og skal ha nytt prosjektmøte i Dublin nå i mars, forklarer Willmann.

«BlueEDU» (Fostering growth in the Blue Economy by developing an action plan for Innovative European Aquaculture VET and harmonized qualifications) er et prosjekt med partnerskap mellom aktører i Norge, Skottland, Frankrike/Belgia og Hellas. Prosjektet skal også ha aktivitet på Færøyene, Irland, Hellas, Kypros, Kroatia, Italia, Island, Finland og Spania.

Harmonisering av havbruksutdanning

- NTNU og Guri Kunna vgs. deltar fra Norge og ønsker gjennom dette arbeidet å harmonisere havbruksutdanning mellom landene, enkelt sagt slik at om en tar et kurs i et av landene skal kurset være gjeldende i alle landene.

Prosjektet er et toårig prosjekt som skal kartlegge kompetansebehovene i landene. Målet er at arbeidet i dette prosjektet skal danne grunnlag for et mye større prosjekt der en vil utvikle og pilotere felles kurs, forteller prosjektleder Dag Willmann.

10-15 millioner nye kroner?

EU-Kommisjonen rangerte BlueEDU som det nest beste prosjektet i Europa i 2016.

- Dette oppfatter vi som et signal om at et påfølgende større prosjekt som skissert over vil ha gode muligheter for å bli innvilget. Da dreier det seg om et prosjekt som kan motta mellom 10 og 15 millioner nye kroner fra EU-kommisjonen, mener Willmann.

Store skritt

Han sier Guri Kunna vgs. og Blått Kompetansesenter AS kan nå ta store skritt for å påvirke hvordan yrkesopplæring i blå sektor i Europa utvikles, sett ut i fra behovene på kysten og i Hitra- og Frøya-regionen.

- Vi bidrar til å gjøre yrkesfagopplæring til et førstevalg ved å optimalisere metoder for læring på arbeidsplassen, sier Dag Willmann.

Dette er en hovedprioritet i den Nye Europeiske Agendaen for Yrkesopplæring, hvor Hitra- og Frøya-regionen nå tar føringen i Europa.

- Vi arbeider for øvrig med å få til et prosjektmøte i Hitra/Frøya-regionen til sommeren, legger han til.

Han medgir at det har vært et langsiktig og krevende arbeid å få på plass disse prosjektene.

- Å sette sammen et «riktig» partnerskap har vært særdeles krevende. En nøkkelpartner har vært Federation of European Aquaculture Producers (FEAP) som er den Europeiske paraplyorganisasjonen for sjømatnæringen, representert ved Sjømat Norge her i landet. Nå har vi dette på plass og dette arbeidet vil sannsynligvis være til god nytte også for å få opp nye prosjekter, avslutter Willmann.

926 00 483 Terje.Sandstad@hitra-froya.no