Helgepraten med Joar Johansen

Alder: 35

Bor: Bakklandet, Trondheim

Yrke: Teknisk tegner ved arkitektkontoret Odd Thommesen AS

Sivilstand: Singel

Aktuell: Søknaden om å få opprette en folkhøgskole på Mausund sendes i disse dager avgårde. Joar Johansen er styreleder i Øyrekka Folkehøgskole AS

Ikke en dag uten: Musikk

Spiser og drikker: Jeg er veldig glad i lutfisk og gammelsaltet sei, men det blir det lite av i byen. Drikker gjerne Pepsi Max til

Drømmereisemål: Japan. Har vært der to ganger tidligere og må tilbake. Det aller meste er fascinerende med Japan, det er som en helt annen verden

Ser på: Serier og filmer med action og farti i, blant annet The Walking Dead

Lytter til: Er svak for Thrash metal som Slayer

Leser: Lite, det begrenser seg til Pondus og musikkblad

Joar Johansen (35) har lagt ned enormt med frivillig arbeid når det kommer til folkehøgskole-planene i øyrekka.

- Jeg tør ikke regne på hvor mye tid som har gått med, men det har ikke vært problem å få dagene til å gå for å si det sånn. Det er mange som har lagt ned en stor innsats i arbeidet mot en folkehøgskole-søknad. For meg startet det ved at jeg var leder for idrettslaget til Mausund. Kommunen hadde etterlyst ildsjeler til å gå videre med folkehøgskole-prosjektet så under årsmøtet vårt i 2016 vedtok vi å danne Øyrekka Folkehøgskole AS hvor jeg er styreleder. Vi har jobbet aktivt siden april i fjor og nå gjenstår kun de siste justeringer før søknaden sendes inn før helga.

Hvorfor så stort engasjement rundt folkehøgskole i øyrekka?

- Hovedgrunnen er at jeg brenner for Mausund og øyrekka. Jeg vil ikke se at heimplassen min blir avfolket eller dør ut, derfor har jeg rett og slett engasjert meg for å skape noe der ute.

Men selv bor og jobber du i Trondheim?

- Jeg gjør det, men jeg er opprinnnelig mausundværing og helgene og feriene mine tilbringes på Mausund. Håpet og lysten til at det skal skje noe aktivt i øyrekka er sterk, og selv om jeg bor og jobbet et annet sted så vil jeg komme hjem til et levende sted. En folkehøgskole ville betydd enormt mye for øyrekka. Jeg har sagt det før og sier det igjen; det blir en ny tidsrekning - før og etter en eventuell opprettelse av folkehøgskole på Mausund. Ringvirkninger vil det være på de fleste øyene. Vi antar at folkehøgskolen vil kunne skape 12 til 15 nye arbeidsplasser. I tillegg vil det sikre drift av butikk, skole og utesteder som er der allerede.

Kort fortalt - hva står det i søknaden som skiller dere ut fra allerede eksisterende folkehøgskoler?

Vi skiller oss ut når det kommer til beliggenhet, ingen andre har tilsvarende. Det finnes folkehøgskoler langs kysten, men ikke så langt uti havgapet som oss.

I søknaden vår fokuserer vi på havbruks- og fiskemulighetene i øyregionen. Jeg mener vi har en bedre forutsetning enn de fleste til å få til en bra folkehøgskole basert på disse fagområdene. Vi har også lagt fokus på de mulighetene det lokale næringsliv gir en folkehøgskole. Vi spiller på samarbeidet vi kan få til med næringsaktører i nærområdet med tanke på lærekraft, foredrag- og kursholdere, og yrkesprøving. Svaret på søknaden får vi i løpet av høsten.

Det etableres ikke ofte nye folkehøgskoler, nåløyet er smalt, så hva gjør dere om det blir avslag?

- Da må vi bare fortsette å prøve og levere en bedre søknad neste gang. Vi er innstilt på å jobbe til vi lykkes, men målsettingen er selvfølgelig å få ja på første forsøk.

Hvis dere får ja - hvordan blir veien videre?

- Da blir det fullt kjør med å få på plass økonomi, rektor og lærere, lage læreplan og konkretisere hele konseptet. Er vi litt optimistiske er en folkehøgskole på Mausund realistisk høsten 2019, men det kan godt bli i 2020.

Har du gått folkehøgskole selv, Joar?

Nei, folkehøgskole var i grunnen en ukjent verden for meg før jeg begynte å sette meg inn i det, og nå er nok det toget gått, hehe. Men det virker som et veldig fint skoleår. Det er jo et stort press på ungdommen i dag med statusjag og store forvetninger. Ikke alle klarer å ta det endelige yrkesvalget når de bare er 16-18 år, da er det greit å kunne lære og prøve ut forskjellig ved en folkehøgskole. Ved å etablere en folkehøgskole med fokus på havbruk og fiske kan vi dessuten få flere ungdommer til å velge seg inn mot disse studieretningene.

Med et så stort hjerte for heimplassen din - når kommer du flyttende hjem igjen da?

Du er ikke den første til å spørre om det og da bruker jeg å svare: blir det folkehøgskole flytter jeg hjem til Mausund. Jeg har ikke sett for meg en rolle i en folkehøgskole selv, men synes det er fint at folk flytter utover og hjem til øyriket. Det blir optimisme av det.

Slik tenkes Øyrekke folkehøgskole. (Tegn; Arkitektkontoret Odd Thommesen)

- Du er lidenskapelig opptatt av musikk, Joar. Da er du kanskje involvert i "Utihavet-festivalen"på Mausund?

- Det er jeg som booker musikken. Jeg tror det hadde vært dårlig butikk å satse på metal-musikken som jeg selv er glad i, vi satser heller på en musikkstil som fenger og trekker folket i distriktene. Hadde jeg kunne valgt ville jeg booket thrash-metal-bandet Kreator, men det er nok langt fra realistisk. Det som hadde vært tøft er CC Cowboys eller Raga Rockers, men vi har flere artister på programmet som vil fenge i år. Fredag blir det Plumbo og Staysman & Lazz, lørdag går Terje Tysland og Grannes på scenen. Det ligger an til å bli ei bra helg.