Telenor annonserte tidligere i år at de ønsket å bygge ut fibernett i åtte delområder på Frøya. Regionen er i vekst og Telenor mener derfor utbyggingen er økonomisk forsvarlig.  Fibernett er en dyr investering, men er mye billigere i drift enn vanlig kobbernett. Utbyggingen vil skje i områdene Sistranda, Hammarvika, Dyrvik og Nesset i løpet av 2017.

11.000 meter

I tre uker har gutta i ”Herlof Hansen og sønn” gravd på Hammarvika. De seks guttene fra Tromsø arbeider 12-timersdager for å sikre innbyggerne bedre og raskere nett. Nettet legges helt til tomtegrensene på hvert hus. Disse gutta er eksperter på kabelgraving og på disse tre ukene har de gravd 6.000 meter med grøfter. Når de er ferdige i midten av juni, vil de ha pløyd gjennom 11.000 meter med jord, stein, sand og myr.

- Fibernett legges i rør i motsetning til kobbernett, noe som gjør det mindre utsatt for skader, forteller Aleksander Hansen i Herlof Hansen og sønn.

Først graver de opp grøfter og legger rør i jorda. Den siste uka de er her skal de blåse fibernettet gjennom rørene.

- Drittarbeid

De kom sørover med fire gravemaskiner og to lastebiler. Den ene lastebilen sto i fyr og flamme like etter de hadde kjørt gjennom Hitratunnelen. Etter det lille tilbakesteget, hentet de nedover en ny bil før de kunne begynne arbeidet.

Guttene var litt overrasket over hvor mye stein og fjell som ligger under jorda. Det betyr at de har en kjempejobb med masseutskifting siden de ikke kan legge stein oppå rørene. Det har kommet mange av innbyggerne på Frøya til gode, som villig har tatt imot stein til eget bruk. forteller de. Enten er det stein, myr vann eller kloakk. Vann og kloakkrørene ligger så grunt at guttene mener det er umulig å ikke skade dem.

- Jeg tror ikke det har gått en dag uten at vi har truffet et vann- eller kloakkrør. Så noen dager har vi skikkelig drittarbeid. Bokstavelig talt, smiler Hansen.

Omreisende i graving

Når de er ferdige i Hammarvika bærer turen til Lofoten. Våren, sommeren og høsten reiser guttene rundt og legger ledningsnett. Om vinteren er de hjemme i Tromsø og brøyter. I år reiste de kanskje litt tidlig fra Tromsø, for selv om det er overskyet, vind og 8 grader på Frøya, får nordlendingene nesten sydenstemning.

- I går sendte jeg bilde av utgravingen nordover, og tilbake fikk jeg bilde fra Tromsø der det var snø i gatene som burde vært brøytet, sier Hansen.