Det har i år vært en ekstraordinær lang periode med giftige alger i farvannet rundt Frøya og Hitra. Mattilsynet har siden midten av mai advart mot å spise alle typer skjell, på grunn av dødelige mengder med gift fra alger, som kan føre til såkalt Paralytic shellfish poisoning.

Det har også ført til full stopp for kamskjell-leverandøren Seashell på Dyrøya.

- Det har vært en vanskelig sommer. Nå har det passert åtte uker uten produksjon, sier daglig leder Helge Myrseth.

- Hva betyr det for dere?

- Det er et betydelig tap av inntekter, og permittering av fem personer i produksjonen. Det samme gjelder de som fangster kamskjell. Vi har hatt opplevd slike situasjoner før, men da har det i det lengste vart i fire uker. Men det er lite vi kan gjøre med slike naturgitte utfordringer. Det er bare å ta tiden til hjelp og håpe at det snur, sier Myrseth.

Kampskjellbåt

- Har vært heldige til nå

- Har kundene forståelse for situasjonen?

- Ja. Matsikkerhet er høyest prioritert i hele verdikjeden. De skulle gjerne hatt varer, men det er ingen som vil ha varer hvis man ikke kan ivareta matsikkerheten. Og det er en kjent ting innen produksjon av blåskjell, østers og kamskjell at det kan bli perioder med giftige alger. Vi har bare vært veldig heldig tidligere, sier Myrseth.

Valmar Neola ved krabbemottaket.

Krabben holder hjulene i gang

Men takket være krabben har Seashell ikke ligget helt brakk.

- Det har vært en bra krabbesesong så langt, og vi håper det vil fortsette. Vi har både krabbemottaket og fiskemottaket, men vi skulle gjerne hatt kamskjell i systemet. Vi håper bare at vi kommer i gang med det i løpet av august måned. Da skal vi inn i den viktigste sesongen for kamskjell – fra oktober til januar. Da håper jeg virkelig vi har ting i orden.

Når de giftige algene forhåpentligvis snart forsvinner, vil Seashell likevel være klar med leveranser til kundene.

- Det har vært noe fangstaktivitet, der kamskjellene har blitt lagt på lager i sjøen. De kan vi levere når situasjonen bedrer seg.