- Vi har fått det til så bra her i idrettshuset på Sandstad. Tidligere var vi i gymsalen på Strand skole. Der var det fint, men trangt. Det var egentlig et luksusproblem å finne ut at vi ikke kunne være der på grunn av at vi fikk for lite plass, sier Nina Kristin Nesset i Sandstad IL.

Judo var allerede populært etter tre år med treninger, og etter at Aleksandra Konarska startet opp med akrobatikk-trening i september i fjor strømmet det på med unger som hadde lyst til å slå hjul og stå på hendene. De trengte større plass, men i Hitrahallen var det ikke rom for verken judo eller akrobatikk-trening.

- Hitrahallen har alt for dårlig kapasitet i forhold til all aktiviteten som er her ute. Rafal Sobiecki startet med judotrening i Hitrahallen, men der fikk de ikke nok tid til å trene. Så de flyttet treningen til Strand skole. Akrobatikk ble veldig populært da det startet opp. Det er et tilbud som fenger andre unger enn de som er interessert i fotball. Vi hadde over 20 unger som måtte trene akrobatikk samtidig, fordi det ikke var plass til å ha flere treninger. Derfor måtte vi se oss om etter et nytt treningslokale.

Da måtte de lete etter gode alternativer. Så fikk de tilbud om å trene i Idrettshuset på Sandstad, der det er så stort at de har plass til enda flere. Og de kunne dele treningene opp i flere klasser.

Nå er det rundt 50 ungdom og voksne som trener i idrettshuset.

- Det er fullt på akrobatikk akkurat nå, men det er plass på judo, sier Nesset.

Gode: Judogjengen er aktive og gjør det bra i regionale konkurranser.

Sandstad IL driver også med fotball og håndball, friidrett og sjakk.

De er glade for å kunne bruke Sandstad idrettshus, som i mange år i hovedsak er brukt bingolokale og festlokale. Men for å få et fullverdig treningslokale må Sandstad IL gjøre mye arbeid.

- Vi er nødt til å investere i en del oppgradering for å gjøre om huset fra selskapslokale til treningsarena.

- Hva betyr det for grenda at dere har et aktivt idrettslag?

- Det er veldig viktig. Vi har så mye tilbud at vi har nesten ikke nok unger på Innsia. Så vi har åpnet for Snillfjord og hele Hitra til å være med på disse tilbudene. Akrobatikk, judo og sjakk er det bare vi som tilbyr.

- Er det mange arbeidsinnvandrere som bruker tilbudene?

- Ja, det er fler og fler. Fotball og håndball er kanskje ikke det store for dem. Men i judo og akrobatikk er det mange. Det er nesten så de innfødte er i mindretall. Det hadde heller ikke vært noe judo eller akrobatikk uten Rafal og Aleksandra.

Aleksandra Konarska er opprinnelig fra Polen, og drev aktivt med turn og akrobatikk før hun måtte ta en pause da hun fikk barn. Men hun startet opp en turngruppe for barn og unge da hun bodde i Knarrlagsund i fem år. Da hun flyttet til Sandstad spurte hun om å få drive akrobatikk i Sandstad IL.

- Jeg jobber på skolen og så mange barn som liker å slå hjul og slike ting. Det var masse barn som ville være med, men det var ikke plass for oss i Hitrahallen og det ble for langt å kjøre til Knarrlagsund da jeg flyttet. Så fant vi plassen her, sier Konorska.

Plass: I idrettshuset har akrobatikkgjengen fått mer plass å boltre seg på.

Nå har de også trening i dans, og sammen med akrobatikktreningen kan det føre til enda et sprekt tilbud.

- Målet vårt er å ha en cheerleading-gruppe, slik at jentene får mulighet til å utvikle kroppen og delta i ulike konkurranser mot andre klubber. Det håper jeg vi får til. Nå skal vi begynne å spare penger til drakter, sier Konarska.

Judolærer Rafal startet judotrening i Hitrahallen for tre år siden.

- Guttene er flinke og vi har alltid gode plasseringer når vi drar på stevner i Trøndelag, sier Rafal.