Kommentar

Er det behovene til den lynraske F-35 eller den sølvgrå laksen som skal gå foran? Det er kjernen i interessekonflikten som har bygget seg opp mellom det norske luftforsvaret og lille Hitra kommune de siste årene, en problematikk som har sneket seg litt under oppmerksomhetsradaren. Nå er brevene, høringsrundene og vedtakene kommet dithen at konflikten trolig går til mekling. Hitra har ikke vist tegn til å bøye av for Forsvarets militære krav.

Det blir en mekling hvor Hitra kommune antakelig er forhåndsdømt til å tape, et "mission impossible", men den vil reise viktige avklaringer som har stor betydning for Hitra og kanskje også for andre kommuner. Skytefeltet "T14 Frohavet" nordvest for Ulvøya tangerer og dekker delvis sjøareal som geografisk tilhører Hitra kommune. De opprinnelige grensene på øvings- og skytefeltet ble trukket lenge før laksenæringa ble den giganten vi kjenner både i kommunal og nasjonal målestokk. Og lenge før nasjonen bestemte at landets kampflybase skal ligge på Ørlandet, altså på motsatt side av skytefeltet. Begge parter har derfor noe viktig å kjempe for i "Battlefield Frohavet".

I sin nye arealplan vil kommunen hensynta framtidige behov for akvakultur i dette området. Det er ikke oppdrettsanlegg her i dag, men hvem vet hva akvakultur blir i framtida, tenker kommunen.

Slike anlegg vil forhindre Forsvarets bruk av skyte- og øvingsfeltet, kontrer Forsvaret i sitt artilleri av argumenter og vil forhindre faste anlegg i sjøen. Når Norges militære allierte kommer for å øve sammen med de brølende F-35 jagerflyene, trenger man et sted å øve høy fart og brå bevegelser, samt å skyte skarpt, både i lufta, på vannet og i dypet. Da kan man ikke risikere at det plutselig dukker opp en røkter eller brønnbåt innenfor farlig sone.

Foto: Morten Hanche / Forsvaret

Hitra kommune vil på sin side ta kommandoen over området på egenhånd. I hvert fall reise debatten om Forsvaret har tenkt gjennom sine behov. Er det behov for de samme grensene i dagens og framtidas forsvarsøvingsmetoder eller kan de justeres? Er dagens moderne forsvar, og framtidens enda mer moderne forsvar, nødt til å bruke så stor del av et produktivt hav til skytefelt?

Når man beslaglegger et så stort område, og deler av det er innenfor Hitras grenser, må man være sikker på at Forsvaret virkelig trenger det. Ble dette godt nok belyst i prosessen fram mot etablering av kampflybasen på Ørlandet eller "forstummet" spørsmålet i støyen rundt flystøyen? I hvert fall gjorde den det her lokalt.

Skytefelt T14 utgjør en viktig del av skytefeltkomplekset i Frohavet, som er et av få områder i landet som kan tilby avanserte og sammensatte øvelser for Sjøforsvaret og andre forsvarsgrener, gjentar Forsvarsbygg, som fører saken for Luftforsvaret. Forsvaret sier at man fortsatt kan sambruke Frohavet og Tarvahavet med båtliv, fiske og friluftsliv innenfor øvingsfeltene så lenge aktivitetene retter seg etter anvisning fra Forsvaret. Det vil si holder seg langt unna når det er varslet militær aktivitet her.

- Akvakulturanlegg utgjør derimot faste anlegg i sjø som det er ikke er mulig å kombinere med skyteøvelser og Sjøforsvarets øvingsvirksomhet. Bruk av fartøyenes sensorer og våpen både over og under vann er uforenlig med nærliggende akvakulturanlegg, skriver Forsvarsbygg.

Det er ikke mer enn et par år siden at Forsvaret startet gransking etter at en F-16-pilot åpnet ild i retning av soldater som skulle følge en skyteøvelse på øya Tarva innenfor skytefeltet. Det er altså blodig alvor vi snakker om. Ikke vil nok fisken - eller hva det nå eventuelt blir i framtidige akvakulturanlegg - ha særlig godt av undersjøiske sprengladninger heller.

"T14 Frohavet ain´t big enough for the both of us", tipper jeg Trump ville sagt. Noen må ut.

Bjørn L.  Rønningen

redaktør lokalavisa Hitra-Frøya