Dagambulansen på øyene ble fra begynnelsen av mars tatt ut av beredskapen på helger. Turnusen for ambulansetjenesten er også lagt opp slik at den vil bli ute av drift tre hele uker i sommerferien.

Som lokalavisa har skrevet om flere ganger tidligere, er ambulanseberedskapen på Frøya og Hitra under press. Sentralt i dette har vært driftingen av den såkalte dagambulansen. Frøya og Hitra har i dag en heldøgns betjent ambulanse hver, mens dagambulansen skal være backup for disse. Når ting skjer samtidig, og døgnambulansene er opptatt, brukes dagambulansen. Denne er stasjonert på Frøya.

-Vil gi bedre totalberedskap

Frøya kommune jobber nå med et prosjekt i samarbeid med helseforetaket/St. Olav om løsninger med blant annet en lokal akuttbil. Kommunelege Ingrid Kristiansen sier at man har som utgangspunkt at dagambulansen kommer til å bli tatt bort.

- Men vi jobber med løsninger som samlet vil gi en bedre totalberedskap, selv om dagbilen forsvinner, sa kommunelegen da hun orienterte formannskapet om prosjektet.

En akuttbil skal ikke transporter pasienter. Ved siden av akuttbil jobbes det også med å få til en "hvit ambulanse", en bil med båre, som kun har en sjåfør og som kun skal transporterer syke.

- Bør ikke gi opp dagambulansen

Jan Sverre Nesset er lokal tillitsvalgt for ambulansesjåførene. Han må innse at turnuset som betyr at dagbilen settes stille i helgene, og i deler av sommeren, er vedtatt for inneværende år. Men han mener man må holde fast ved at en dagambulanse skal være en del av beredskapen på øyene i framtida.

- Årets turnus begrunnes med at alle avdelinger ved St. Olav må spare inn penger. Turnusen er satt, og vi kan ikke gjøre mer med den. Men vi må se på det på nytt til neste år, sier Jan Sverre Nesset.

Han tror ikke det å satse på nye lokale løsninger vil gi like god beredskap som om man får beholde dagambulansen.

- Vi ser at antallet kjøringer går opp døgnet rundt, og det vil fortsette. Å ha en akuttbil som ikke skal frakte folk, vil ikke gi det samme som dagbilen. Det vil gi lenger ventetid for pasientturer , bli en merbelastning på ambulansepersonellet, og dermed en dårligere beredskap, sier Jan Sverre Nesset.

"Gullstandarden"

Han sier at det har vært gitt ulike signaler på om dagbilen skal tas bort for godt.

- Vi har også hørt det samme som kommunelegen viser til, men i andre sammenhenger er det sagt at det med å sette stille dagambulansen bare er midlertidig på grunn av økonomien. Jeg er ikke negativ til at det jobbes med prosjekter i kommunen, men hvis det går på bekostning av dagambulansen, så gir man opp gullstandarden, sier Jan Sverre Nesset.

- Vil få mer behandling lokalt

Ambulansesjef ved St. Olav, Erlend Sundland, sier at det ikke er vedtatt at dagambulansen skal bort for godt.

- Det er ingenting på papiret om at vi skal legge ned dagambulansen. Men vi ønsker å se på dette med en akutt-enhet i samarbeid med kommunen, der vi bruker ressusene vi i dag bruker i en bil nummer to til en akuttbil i stedet. Vi synes det er en bedre løsning. Og det handler om at vi vil få en utvikling der mer behandling skjer ute i kommunene. På Frøya planlegger man for eksempel et eget akuttrom i det nye sykehjemmet, sier Erlend Sundland.

951 64 597 Trond.Hammervik@hitra-froya.no