Nye, mer effektive vindmøller er kommet på markedet siden Fosen Vind for to år siden besluttet å bygge ut. Mens de første 3,6 MW-turbinene snart er på vei til Roan vindpark, vurderer selskapet å benytte kraftigere 4,2 MW-turbiner i de tre siste vindparkene på Fosen og i Snillfjord. Men for utbygginga på Hitra er prosjektet kommet så langt at Hitra 2 ikke vil få installert disse nye møllene.

- I Hitra 2 installeres 3,6 MW-turbiner. Disse nye turbinene var ikke tilgjengelige da turbin-

ordren til Hitra 2 ble satt, da var 3,6 den mest effektive maskinene tilgjengelig, forteller kommunikasjonssjef Torbjørn Steen i Fosen vind til lokalavisa.

Mer kraft med like mange

Den samlede installerte effekten i vindparkene på Fosen er planlagt til 1000 MW. Nå vurderer FosenVind om nye turbinmodeller som har kommet på markedet kan være aktuelle å benytte i de tre siste vindparkene.

Dersom turbinstørrelsen økes fra 3,6 MW til 4,2 MW i vindparkene på Harbaksfjellet, Kvenndalsfjellet og Geitfjellet, vil det kunne bety en økning på 60 MW totalt.

- Resultatet vil være økt kraftproduksjon, uten økte negative virkninger for miljø eller samfunn, forteller selskapet i en pressemelding.

Dersom den aktuelle turbinmodellen tas i bruk gir det en økt installert effekt i den enkelte vindturbin. Det er imidlertid ikke aktuelt å øke antallet vindmøller i vindparkene.

Ikke avgjort ennå

- Utbyggingen av vindparkene på Fosen og i Snillfjord strekker seg over mange år, og siden turbinteknologien er i en rivende utvikling er det naturlig å vurdere om dette kan komme til nytte i vindparkene på Fosen. Vi vurderer en effektoppgradering av vindparkene på Fosen. Det har vi gjort løpende siden vi fattet investeringsbeslutningen, men det er ikke tatt noen avgjørelse ennå, sier Steen i Fosen Vind.

Før selskapet kan ta en beslutning må blant annet Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) innvilge søknader om endringer i installert effekt i anleggskonsesjonene for vindparkene på Kvenndalsfjellet og Harbaksfjellet.