- Vi skal gjøre vårt beste for å lede publikum gjennom denne festmarkeringen, smiler årets Hitterkveld-konferansierer, Laila Eide Hjertø og Rokas Bliudzius.

Laila er Hitra kommunes rådmann og et kjent fjes og navn for de fleste øyværinger. Men hvem er hennes kompanjong?

- Jeg er en atten år gammel litauer som kom flyttende til Hitra for seks år siden, smiler Rokas. Han går andre året studiespesialisering ved Guri Kunna vgs. skolested Hitra. Etter skoletid jobber Rokas på Rema 1000 i Fillan og i Hitrahallen. Han spiller i tillegg fotball, men er ikke vant til å stå på en scene eller opptre.

- Jeg tror nok dette er den første gangen at jeg skal stå på en stor scene. Det blir spennende og kjekt å få meg seg erfaringen det er å snakke foran en stor mengde. Jeg kjenner nok litt på nervene når jeg står der lørdag, men kan ikke begynne bli skjelven ennå. Jeg er glad jeg takket ja, smiler Rokas.

Rådmann Laila sier hun også er spent.

- Men det gjør oss bare skjerpa. Det er en ære å bli spurt og vist tillit til å gjøre denne viktige jobben.

Hitterkveld-historie

Bakgrunnen for at det ble opprettet en "Hitterkveld" for mange år siden, var at man ønsket å legge til rette for en god markering ved utdeling av kulturprisen i kommunen. De første prisene ble delt ut under en enkel markering i kommunestyret, men fra 1992 ble det laget et arrangement åpent for alle. Deretter kom ideen om ei kulturuke "Hittervækka" og en kulturkveld for å synliggjøre kulturlivet og engasjementet i lag og foreninger på Hitra. Etter hvert ble denne kulturkvelden kalt "Hitterkveld" og etter et opphold på starten av årstusenskiftet gjenoppsto "Hitterkveld" i 2009. Dette opplyser Hitra kommune i årets Hitterkveld-brosjyre.

Årets program

På lørdag feirer Hitterkveld ti år og som vanlig dukker det opp artister med tilknytning til Hitra i Hitrahallen denne kvelden: Therese Ulvan, Anders Jektvik og Jonas Peitersen i duoen Temporary.

Barman Janitsjar, koret Harmundi, Ulmar Ulvan, lærere og elever fra kulturskolen på Hitra skal opptre. Underveis blir det utdeling av ulike priser, allsang og servering av lokal mat.

Forfatter og hitterværing Inge Eidsvåg kommer til å fremføre et kåseri "Om innvandrere, frøyværinger og kulturkollisjoner" under årets Hitterkveld.

Utenlandsk hitterværing

Rokas, hans foreldre og to brødre kommer opprinnelig fra en større by i Litauen, Kaunas.

- Det er ganske mye roligere å bo på Hitra, smiler Rokas og legger til at han trives her. Han lærte raskt å snakke norsk og ble tidlig integrert gjennom venner og andre, men etter seks år på øya føler ikke Rokas seg helt norsk ennå.

- Jeg vil si at jeg er en utenlandsk hitterværing, smiler han muntert.

Dette blir den første gangen at Rokas skal overvære en hel Hitterkveld.

- Jeg har ikke hatt mulighet til det tidligere, men er glad i live musikk og dette kommer til å bli en meget bra kveld, smiler Rokas og konferansier-partner Laila legger til:

- Vi gleder oss veldig og ønsker alle velkommen til å bli med og feire sammen med oss!

Hitra kommune varslet tidlig denne uka om bra billettsalg og regnet med at alle de 500 billettene vil bli utsolgt.