Ulmar Timannsvik (58) har drevet med maratonløping i mange år. Det har medført at han har fått ulike belastningsskader. Først fikk Ulmar akillesproblem, siden han har blant annet hatt fire hofteoperasjoner og senest i februar gjennomgikk han en ny nakkeoperasjon. I en opptelling kommer Ulmar fram til at han har lagt seg under kniven hele 16 ganger for smått og stort siden 80-tallet og fram til i dag. Deretter har det vært lange perioder med opptrening. Ulmar legger til at han ikke forteller sin historie for medlidenhet eller oppmerksomhet, men sier at hvis hans historie kan være til hjelp for noen så er den verdt å fortelle.

- Det er mange som sliter enten fysisk eller psykisk. Når man møter mye motgang ser det i blant helt svart ut, men ikke gi opp håpet. Mister man det, mister man noe vesentlig.

Selvironi og galgenhumor

Det er vanskelig og skulle å se humoren i den situasjonen man er i, når man sliter som verst, slår Ulmar fast.- Jeg har stor forståelse for det, for jeg har også sett den baksiden. Men dette til tross så har godt humør, samt en god dose selvironi og galgenhumor vært til uvurderlig hjelp for meg.Er man langt nede følelsesmessig og man ikke klarer å se humor i noe som helst kan livet bli vanskelig, legger Timannsvik til.

- Jeg satt ikke akkurat å lo på ergometersykkelen etter min fjerde hofteoperasjon, men jeg tenker som så at uansett hvordan du har det, så er det sikkert noen som har det verre. Da jeg var på ortopedisk avdeling i Drammen sist gang så jeg hvordan noen ungdommer hadde det, og da tenker jeg at en ny hofte blir som frynsegode å regne.

Godt humør, samt en god dose selvironi og galgenhumor vært til uvurderlig hjelp for meg, forteller Ulmar.

Positiv psykologi

Det Ulmar snakker om er også tema innenfor fagfeltet positiv psykologi. Interessen har økt enormt siden slutten av nittitallet hvor begrep som lykke, livskvalitet, mestring og optimisme står sentralt.

Positive følelser har tradisjonelt hatt liten plass i psykologien, men nå forskes det på å forstå de positive kreftene i mennesket, og finne ut hva slags innflytelse det har på liv og helse, skrev forskning.no i en artikkel for noen år siden.

Forskning innen positiv psykologi peker mot at positive følelser kan forebygge mentale problemer, motvirke negative følelser og bygge opp evnen til å takle vonde opplevelser, står det videre i samme artikkel. Temaet er fortsatt omdiskutert.

Fysisk aktivitet

Ulmars skader er selvforskyld.- Men som ungdom tenker man ikke på at man en dag skal bli eldre. Etter min siste hofteoperasjon fikk jeg forbud mot å springe mer. Det var en stor nedtur for løping var en stor del av livet mitt.Hva gjør jeg nå da, tenkte Ulmar. Men det gikk ikke mange minuttene med selvmedlidenhet før han hadde klart å snu det.- Herregud, hva er det jeg bærer meg for. Jeg kan da få trent på andre måter. Bare tenk på de som ønsker å være i fysisk aktivitet, men som ikke har mulighet til det. Man får satt ting i perspektiv etter sykehus-opphold.Så til tross for at han ikke får løpe lenger, så kan han ta rulleskiene fatt eller sette seg på en romaskin.- Jeg er takknemlig for at jegklarer å holde på med noe slags form for fysisk aktivitet.

Ulmar har vært en aktiv maratonløper i mange år. Nedturen var derfor stor da han fikk forbud mot å løpe.

- God helse er det viktigste

Ikke alle har en fortid med like mye fysisk trening som Ulmar, og da blir det selvsagt tyngre for dem å komme i gang. Men han oppfordrer likevel alle til å komme seg ut, gå en tur eller gjøre annen fysisk aktivitet.- Alt er bedre enn ingenting. Bare det å komme seg opp fra sofaen gjør godt.Ulmar trener daglig på et eller annet vis. Han har et minitreningssenter hjemme, ellers er han på treningsstudioet Maxtrim samtidig som han er fast innom Måsøval fysikalske på Frøya.- Når alt kommer til stykket så er god helse det viktigste. Det hjelper ikke hvor mange millioner kroner du har på bok, om du ikke er frisk.

God livskvalitet

Han sier videre at det er viktig med en god livskvalitet.- For meg er det å stå opp om morgenen og kjenne meg nogenlunde i orden. Står du opp og er nært seksti år uten å kjenne noe som helst, da er du alvorlig klein, ler han spøkefullt.God livskvalitet kan også være å drikke kaffe hos "Gutta på torget" og komme i snakk med noen. For andre er det å løpe eller lese, rett og slett noe man får en positiv opplevelse ut av, tilføyer Ulmar.- Høydepunktet i livet mitt er å besøke barnebarnet mitt, Amanda (2).

"Det umulige tar bare lenger tid"

Ulmar skryter avslutningsvis at det norske helsevesen.- De har vært helt fenomenale, i hvertfall de jeg har hatt noe å gjøre med. De vet ikke hva godt de kan gjøre for deg.Han vet ikke om han må opereres flere ganger.- Jeg er spent på hvordan det kommer til å gå etter sist operasjon. Det er for tidlig å konkludere ennå, men jeg har ikke planlagt flere operasjoner for å si det sånn, smiler Ulmar Timannsvik.- Jeg har hatt en del fysiske utfordringer i livet, men de fleste må over en og annen bakketopp. Alt er mulig, det umulige tar bare litt lenger tid, var det en som sa så beskrivende til meg en gang. Det synes jeg stemmer godt.