I april i år ble det arrangert selvforsvarskurs for russejentene ved Guri Kunna videregående skole.

- Vi vet at det skjer overgrep i russetiden og det er viktig at jentene vet hva de skal gjøre hvis de havner i en ubehagelig situasjon, sa instruktør Bjørnar Thomassen til lokalavisa Hitra-Frøya under kurset.

Omtrent samtidig ga respresentater fra vinmonopolet, helseetaten og politiet gode råd og advarsler for ei vellykket russetid. Russefeiring skal være så bekymringsfri som mulig, men det hender at høy partyfaktor også bringer med seg uønskede hendelser. Og om russen selv unngår ubehagelige opplevelser, er det grunn til å være på vakt overfor det som skjer utenfor vennekretsen også. Det fikk en russegjeng fra Frøya oppleve i 1997.

Lystig gjeng

16. mai 1997 var russen fra Frøya i Trondheim for å overvære storkampen på Lerkendal. Etter at Rosenborg hadde gruset Haugesund 5-0 var det en oppstemt og lystig gjeng som hastet avgårde for å komme seg tilbake til Frøya.

- Vi hadde leid inn Aasmund Ingar Hammervold og den gamle doktorbåten for å skysse oss, så vi gikk nedover til Piren hvor Aasmund Ingar lå med båten og ventet, forteller Rune Anders Sandvik, som den gang var 18 år gammel.

Ingen ville stoppe

På vei ned til båten får de se et par som de først tror er kjærester. Men de skjønner raskt at det er noe som skurrer.

- Det var rett over veien for Nidelven Hotel. Vi fikk se at mannen slo hodet hennes i veggen, så vi skjønte fort at det kunne være snakk om et voldtektsforsøk, sier Rune Anders.

Da Frøya-russen sprang mot den voldelige mannen, prøvde han å stikke av. Men mens jentene i følget tok seg av den forslåtte jenta, klarte guttene å ta han igjen.

- Dette var før mobiltelefon var allemannseie, så vi prøvde å stoppe noen biler for å få dem til å ringe politiet. Men de første kjørte bare forbi. De trodde vel at vi, som var ikledd russeklær, bare drev og tullet.

Vitner i rettsak

Til slutt er det noen som stopper, og det blir ringt både etter politi, og hjelp til jenta som var utsatt for overfallet. Deretter kunne russegjengen fra Frøya fortsette til Piren, hvor skyssbåten ventet.

- Det ble ikke den samme stemningen blant oss på hjemturen, nei, minnes Rune Anders, og forteller om både avhør og innkalling som vitner i den påfølgende rettsaken.

- Under rettsaken takket jenta oss, og sa at hun var sikker på at hun hadde blitt drept om vi ikke hadde grepet inn, sier Rune Anders Sandvik.

Omtalt i skoleboka

I boka om Frøya videregående skole, skriver forfatter Birger Sivertsen om episoden som fant sted i Trondheim natt til 17. mai 1997. Her nevner han også at Rune Anders Sandvik uttalte til Hitra-Frøya etterpå at "- Det eneste vi tenkte på da, var å få averget det så fort som mulig".

I samme avsnitt skriver Sivertsen at daværende politimester i Trondheim, Per Marum sendte elevene en skriftlig påskjønnelse for en heltemodig innsats og måten de tok seg av jenta på. Han pekte på ungdommens evne til å bry seg om andre og skrev at "skolen kan være stolt over å ha slike elever".

- Jeg husker ikke at vi fikk brev fra politimesteren, men jeg husker at noen tok av seg russefrakken sin og tok den rundt jenta som var utsatt for overgrepet, sier Rune Anders.

- Pass på hverandre

I dag er Rune Anders trebarnsfar. Han har to gutter på 16 og 14 år, og ei jente på seks. Disse har han og kona Lise gjort sitt beste for å oppdra til å bry seg om andre.

- Vi snakker med ungene om alt, og oppfordrer dem til å passe på hverandre. For eksempel at de aldri går alene, men går sammen med kompiser, når vi for eksempel er borte på fotball-cup, sier Rune Anders Sandvik.

- Vi snakker mye med dem om god og dårlig oppførsel, og ber dem bry seg, og gripe inn når de ser noe de reagerer på. Også om det gjelder folk de ikke kjener, for alle er like mye verdt. Jeg har aldri angret på at vi tok affære den gangen i Trondheim. Det ga en god følelse å vite at vi forhindret at noe veldig alvorlig kunne skjedd.

416 62 511 bjstoen@hotmail.com