Bak er det klistret store merker med "Gjenvinner´n" på. Renovasjonsselskapet Hamos har stasjonert bilen her for å kunne bruke den til å hente sortert avfall hjemme hos øyværinger. Men det er det ikke så mange som har fått med seg.

- Når jeg forteller folk som besøker oss på gjenvinningsstasjonen at jeg kan komme hjem til dem og hente, spør de "hva koster det?". Og når jeg sier at det er inkludert i renovasjonsavgifta di, blir de enda mer overraska, sier Espnes med et smil.

"Gjenvinner´n", eller avfallstaxien, er ei ordning som svært få kjenner til. Det bekrefter kommunikasjonsleder Erik Prytz Reitan i Hamos.

- Ja, det er nok vår hemmelige tjeneste, sier han.

- I fjor hadde vi vel 65- 70 oppdrag fordelt på alle våre elleve kommuner. I år har vi hittil hatt rundt 15 oppdrag i alle våre elleve kommuner tilsammen. Så du kan si at vi har rom for mer.

Erik Prytz Reitan Foto: Hamos

To ganger i året

To ganger i året kan Hamos komme på besøk med avfallstaxien sin, uten ekstra kostnad for abonnentene. Målet til Hamos er at folk skal være flinke til å kildesortere og levere avfall på rette plassene.

- Vi vet at ikke alle har mulighet til å komme seg til gjenvinningsstasjonen, det kan det være mange grunner til. Vi har et kundeløfte om å gjøre det lett å gjøre ting rett. Med avfallstaxien skal vi gjøre det lett for folk å få levert avfallet sitt, sier Reitan.

- Hvordan fungerer det i praksis?

- Vi ønsker at folk skal bruke nettsida vår til bestilling av Gjenvinner´n. Men ringer du, skal du selvfølgelig få hjelp til å gjøre bestillinga slik også. Da blir det avtalt dag hvor vi komme å hente avfallet. Det må stå tilgjengelig for sjåføren og lastebilen. Forøvrig er retningslinjene veldig overkommelige, syns vi, sier Reitan.

- Vi henter det meste

- Vi henter det meste, forteller Janne Espnes mens hun manøvrerer jekktralla innover på lasteplanet, og eksemplifiserer med en ødelagt vaskemaskin eller en håndterlig sofa. Hun kjører "Gjenvinner´n" alene, så avfallet må kunne håndteres av en person. Maksimal vekt er satt til 25 kilo, men står tingen på en pall som kan kjøres med jekktralla, kan vekta overskrides. Farlig avfall får hun ikke lov å ta med.

Alt avfall som trygt kan håndteres av én person og med jekktralle, det kan tas med i avfallstaxien.

- Vi sørger for at avfallet du vil bli kvitt - store eller små ting - blir håndtert på en riktig måte. Avfallstaxier nokså vanlig rundt om i landet, men det er ikke så vanlig at det er kostnadsfritt. Vel, kostnadsfritt er vel litt løgn, men vi fått det pakka inn i renovasjonsgebyret, sånn at du som abonnent ikke betaler noe ekstra. Det syns vi er bra, for vi har i hvert fall ikke høyere gebyr enn avfallselskapene rundt oss. Det er vi litt stolt av, sier Reitan.

- Men man kan ikke bruke avfallstaxien ubegrensa?

- Vi har begrensa det til to ganger i året. Vi skal ikke erstatte folks egne turer til gjenvinningstasjonen. Men ikke alle kan komme seg dit. Vi spør ikke om grunnen til at man bruker "Gjenvinner´n", vi er i stedet glad for at folk tar kontakt.

Brukes til andre oppgaver også

Reitan tror grunnen til hittil lite bruk nok er fordi Hamos har vært litt varsom med markedsføringa.

- Vi er litt usikre på hvor mye kan bli ut av det. Vi dekker 22.000 husstander. Hvis alle skulle brukt avfallstaxien to ganger i året, ville det blitt 44.000 turer på Janne og de andre bilene våre. Men vi er veldig langt unna det, altså. Vi vil veldig gjerne at folk bruker "Gjenvinner´n", vi har mye kapasitet, sier Reitan.

- Og egen bil utstasjonert på Hitra og Frøya?

- Ja, en på Hitra og Frøya, en på Orkanger og en i Surnadal. Det høres luksuriøst ut å ha tre taxier stående. Men de går i annen tjeneste også. Hos oss kaller vi det en servicebil som har mange ulike oppdrag. Avfallstaxi er ett av dem. Andre typer oppdrag er å kjøre rundt å bytte dunker hos folk, rydde rundt hyttepunkter, samle strandrydde-sekker osv, forteller han.