Lørdag 2. juni åpner det en ny smådyrklinikk i øyregionen, nærmere bestemt i Frøya næringspark. Det er veterinær Live Cathrine Strøm (36) som starter opp Nesset dyreklinikk og dialekten avslører raskt at Live ikke er oppvokst i Trøndelag noe hun kan bekrefte.

- Jeg kommer fra Nesodden, men faren min er opprinnelig hitterværing.

Det kommer vi nærmere tilbake til.

Kommuneveterinær

I seks år har Live studert til veterinær i Budapest, Ungarn. Etter endt utdanning jobbet hun i en kort periode i Mattilsynet. Hun har drevet sitt eget firma siden 2011 og blitt leid inn ved ulike dyreklinikker over hele landet.

De to siste årene har Live jobbet som kommuneveterinær på Hitra og Frøya. Da hadde hun hjemmekontor, men Live ønsket å skaffe seg kontor et annet sted slik at hun bedre kunne skille jobb og privatliv. Det ble også stadig klarere at det var et behov og et stort ønske om en egen smådyrklinikk på Frøya. En venn tipset henne om ledige lokaler på Nesset, og tanken om et lite kontor borte fra hjemmet gikk over til drømmen om sin egen dyreklinikk.

- Jeg bestemte meg for å satse på egen klinikk og det er kun dette skal jeg drive med nå. Det blir krevende, men gøy, smiler Live.

I søken etter et lite kontor, begynte Live å vurdere det å starte opp sin egen dyreklinikk.

Nærmere familien

Klinikken skal i hovedsak ta i mot smådyr, men kan også kombineres med hest, legger Strøm til.- Jeg har vokst opp med og alltid vært veldig interessert i dyr. Fra jeg var ti år hadde jeg min egen ponni.

Hun forteller videre at hun hadde noe kjennskap til øyregionen fra før av, men at det begrenset seg til området Børøysundet hvor sommerferier ble tilbragt. Hun har søskenbarn som bor eller har feriehus her, og er forøvrig også i slekt med den "moderne hundreåringen" Kari Strøm som er Lives gammeltante.

Da hun lette etter jobb for noen år siden valgte hun å søke på stillingen som kommuneveterinær i øyregionen fordi hun tenkte at det ville være enklere å flytte hit og bo litt nærmere familien enn til et helt ukjent sted.- Det var etter at jeg flyttet hit at jeg ble kjent med Hitra og Frøya på en helt ny måte, smiler hun. Nå bor Live sammen med samboeren sin fra Frøya, en datter på åtte måneder og mopsen Frida i Fillan.Hun legger til at hennes far nok synes det er litt rart at hun har havnet på hans hjemsted, Hitra.- Det koseligste for han blir nok at barnebarnet kommer til å bli og snakke som en hitterværing med tid og stunder, smiler Live.

Dyrevelferden

Det eksisterer allerede en smådyrklinikk på Hitra, men Live mener det likevel er behov for en tilsvarende klinikk på Frøya.- Å ha en klinikk i lokalmiljøet er viktig med tanke på dyrevelferden. Jeg tror flere kommer til å oppsøke veterinær om det er en klinikk i nærheten. For mange frøyværinger er det langt å skulle reise inn til Hitra eller Orkanger, kanskje har man også med seg et dyr i smerte eller man må ta seg ekstra fri fra jobb. Det er svært mange som har dyr og som ønsker å gjøre mest mulig for å ivareta dem, men lar være å dra inn for å gjøre enkle ting når klinikken er langt unna. Veterinærforeningen oppfordrer derfor til at det startes flere klinikker i utkantstrøk.

For Live som dyrlege blir det også enklere å komme i kontakt og opprettholde dialog med dyreeiere.- Slik kan jeg lære opp andre til hva de skal se etter når dyr er syke eller trenger behandling, og slik være med å ivareta dyr på best mulig måte.

Fra tannpleie til røntgen

Stolt viser Live fram fasilitetene ved den nye klinikken sin. Her kan hun tilby tannpleie, foreta ultralyd, vaksinere, kastrere og sterilisere. I eget laboratorium vil hun kunne gjøre blodanalyser og i løpet av juni røntgen. Hun selger fôr, utstyr og tilbyr et "VetPlan-abonnement" på forebyggende pleie for hunder og katter. For å nevne noe.

Live planlegger å ha åpent hver ukedag og i hovedsak på dagtid. Hun kan også foreta hjemmebesøk.- Jeg håper at klinikken på Nesset kan vokse og at vi etter hvert kan bli flere veterinærer og dyrepleiere. Da kan det også bli aktuelt å ha åpent på ettermiddags- og kveldstid.

Så langt lover det godt. Live forteller om god respons, blant annet via sosiale medier. Dessuten er klinikkens første dag nesten fullbooket.- Det er veldig positivt. Å være dyrlege er et veldig trivelig yrke, det er også veldig mye ansvar og følelser knyttet til dyrene som eierne er så veldig glad i. Det skal bli fint med egen smådyrklinikk på Frøya.