Nabeita-elevene fikk sponset tur til svaberg-ene på Svalbalen på Titran. Som takk plukket de det de fant av flyteavfall i området.

Rundt 150 personer fra Nabeita oppvekstsenter fant veien ut til Kjervågsundet og videre til Svalbalen mandag. Alt fra førskoleelever og skolebarn til lærere, skulle bli kjent med det spesielle området på nordsiden av vestspissen av Frøya. De yngste elevene ble skysset med bil fra Titran og utover til Kjervågsundet, og de største tok beina fatt.

Og etter å ha tilbakelagt et par kilometer på grusveien til Kjervågsundet, var det bare å traske videre utover "hauan". Snart opphørte nærmest vegetasjonen, og det var nakne svaberg som dominerte.

Kjøleskap utenfor allfarvei

- Et kjøleskap!

Førskoleungene, og de yngste elevene stoppet i området ved den første turkassen med navn "Svalbalen". Der fant de både spennende steiner, fine skjell, og ikke minst en haug med gulgrønne og svarte, hårete åmer.

De større gikk lenger. Noen av dem gikk mye lenger. Med seg hadde de gule plastsekker som de snart fylte opp med alskens avfall som var kommet med vinden og havet. Til sin overraskelse fant de til og med et kjøleskap, flere hundre meter fra sjøkanten. I tillegg til plastflasker, tau og alt det andre som ikke hørte hjemme i naturen.

Laks og pølser

Noen av elevene gikk fortere lei enn andre, både av gåing og søppelplukking, men tilbaketuren til Kjervågsundet gikk greit, selv for slitne føtter. For de visste at belønningen ble både pølser og laks, som begge deler gikk ned på høykant.

- Jeg kunne spist laks hver dag, sa flere av dem, mens andre foretrakk pølsene, og noen sa som Ole Brum: - Ja takk, begge deler. Maten ble forøvrig servert av frivillige fra Titran grendalag, som delte ut til alle som ville ha.

Også viste det seg at flere hadde massevis av krefter igjen. De utforsket nærområdet, lekesloss i gresset, og utførte akrobatiske øvelser, før skoledagen kunne avsluttes, og ungene dra hjem.

Folksomt på Svalbalen da Nabeitaelevene ryddet strendene.

Ville vise fram turområdet

- Det var på et møte i Titran grendalag vi fikk ideen om å invitere Nabeitaelevene. Vi skulle søke om midler fra SalMarfondet, hvor de spesielt ønsket tiltak som gikk på barn og unge, sier Grethe Korsbø Lund, som er leder i Titran grendalag og også lærer ved Nabeita oppvekstsenter.

Grendalaget ville at elevene skulle bli kjent med det flotte turområdet på Titran, samtidig som de kunne bidra for miljøet med å plukke søppel.

Så søkte de midler og fikk det. Pengene skulle brukes til buss-skyss fra Nabeita, og innkjøp av mat til turen.

- Vi fikk også noen kommunale kroner til skyss, men trengte ikke å kjøpe inn mat, for vi fikk både pølser og laks sponset av SalMar Farming, smiler Grethe Korsbø Lund takknemlig.

Laks smakte godt

Mange opplevelser

Ungene fra Nabeita oppvekstsenter var stort sett fornøyd med dagen, selv om det var nokså kald vind ytterst mot storhavet.

- Det beste med dagen var alle opplevelsene, sier ei av jentene, som slett ikke brydde seg om verken sur vind eller noen regnbyger.