Hjortebestanden er for stor - nå skal jegerne ta ut vesentlig flere dyr i årene framover.

Det har et enstemmig Hitra kommunestyre bestemt da "Forvaltningsplan for hjortevilt i Hitra kommune 2018-2020" var oppe til behandling nylig.

- For å nå målet om redusert hjortestamme, legger kommunestyret til grunn at totalavskytingen bør økes, i varierende grad for valdene, med inntil 20 prosent i planperioden 2018-2020. Dette bør også gjenspeiles i valdenes kvoter og avskytingsplaner, heter det i vedtaket.

I kommunestyredebatten var flere av politikerne på talerstolen og fortalte om hverdagslige møter med tildels store flokker av hjortedyr. Det er derfor en relativt gjengs oppfatning at behovet for å ta ut flere dyr er tilstede. I tillegg til økt avskyting, skal det også innføres andre tiltak.

- Viltforebyggende tiltak som inngjerding av innmarka for å hindre beiteskader gis prioritet ved bruk av viltfondet til delfinansiering, har politikerne bestemt.

Hitra utmarksråd har jobbet tett med utarbeidelse av den nye forvaltningsplanen. Tidligere utmarksrådsleder og lokalpolitiker Torfinn Stub (V) ba om å få vurdert sin habilitet med bakgrunn i at han har vært med å utarbeide planen som leder av utvalgsrådet. Han innehar i dag ikke funksjonen som leder. Kommunestyret erklærte Torfinn Stub habil mot en stemme.

I et tidligere intervju med lokalavisa, gjort i vinter, sa Stub at det burde vært skutt mer hjort enn planen legger opp til.

- Personlig tror jeg kvotene kunne vært økt enda mer. Rett og slett fordi jeg synes det er en del fakta som forteller oss at hjortestammen på Hitra ikke er bærekraftig.

- Hvorfor er den ikke bærekraftig?

- Det er registrert betydelig redusert vekt på 1,5-åringene fra 1999 frem til 2016. Da ser vi at vekten er redusert med over 40 prosent. Det er ganske mye. Og vi registrerer redusert kjevelengde på 1,5-åringene. Og vi ser at de skytes ut en økt andel eldre dyr. Det forteller oss at avkastningen på hjort er større enn det vi greier å ta ut, sa Stub.

Lars Peder Hammerstad (Sp), lokalpolitiker og grunneier, foreslo et tillegg i vedtaksteksten som presiserer at selv om Hitra utmarksråd har vært delaktig i arbeidet med planen, så representerer ikke rådet alle grunneierne på Hitra. Det ble flertall i vedtaket for et tilleggspunkt:

"Generelt i dokumentene må formuleringer bli mere presise når det gjelder deltakelse i Hitra Utmarksråd. 2 lag er ikke medlemmer, så det blir ikke riktig å si at Hitra Utmarksråd representerer alle valdene /grunneier- og utmarkslag på Hitra. Vedtektene i Hitra Utmarksråd er det førende mandatet til Hitra Utmarksråd. Samarbeidsavtalen med Hitra kommune er førende for samhandlingen med Hitra kommune i aktualisert i gjeldene avtale."