I hele Norge er 65 prosent av alle arbeidsforhold knyttet til privat sektor. Ny statistikk viser at andelen i Frøya er høyest i hele Trøndelag. Også Hitra er over snittet.

Det er totalt 3.100 arbeidsforhold i Frøya kommune. I Hitra kommune er det 2.640 arbeidsforhold. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Et arbeidsforhold er synonymt med jobb som kompenseres med lønn, forklarer SSB i en artikkel knyttet til dette tema.

Se alle tallene nederst i artikkelen.

Kan ha flere arbeidsforhold

Arbeidsforhold er ikke det samme som sysselsetting.

- En person kan ha flere arbeidsforhold i ulike virksomheter. Flere arbeidsforhold i samme virksomhet for samme person regnes som ett arbeidsforhold, skriver byrået videre.

Antall sysselsatte er dermed noe annet, da hver person bare er sysselsatt én gang, uansett hvor mange arbeidsforhold den har.

- Formålet med statistikken er å belyse utviklingen i antall arbeidsforhold og lønnstakere på regionalt nivå og landsnivå, opplyser byrået.

Privat sektor i Frøya

SSB har således publisert tall som viser hvor mange av arbeidsforholdene som er plassert i privat sektor, kommunal sektor og statlig sektor. Og her er det interessante forskjeller i Kommune-Norge.

For å ta hele landet først: Av alle arbeidsforhold er 65 prosent tilhørende privat sektor. Så er det 23 prosent av forholdene som er i kommunal sektor, og til slutt tolv prosent som har Staten som arbeidsgiver.

Dermed kan vi slå fast at andelen i privat sektor er en god del større i Frøya kommune. Her er det totalt 2.241 private arbeidsforhold, noe som utgjør over 72 prosent. Det er høyeste andel i hele det nye fylket. Videre er det 824 arbeidsforhold i kommunal sektor, eller 26,6 prosent. Så er det kun 35 arbeidsforhold i statlig sektor, som betyr 1,1 prosent av alle forholdene i Frøya kommune.

I Hitra kommune er det 1.743 arbeidsforhold i privat sektor, og det utgjør 66 prosent. Videre er det 31,6 prosent i kommunale forhold, og 2,4 prosent i statlige.

Mest og minst

På landsoversikten finner vi at Sola kommune i Rogaland har landets tørste hyppighet av arbeidsforhold i privat sektor. Der er hele 86 prosent i denne kategorien. I andre enden finner vi Nesseby kommune i Finnmark, der bare 22 prosent er i private bedrifter.

Blant de 418 kommunene med tall kommer Frøya inn på 17. plass her, og Hitra er nummer 80.

I Trøndelag er det Verran kommune som har nest størst andel arbeidsforhold i privat sektor, med drøye 70 prosent. Mens Røyrvik bunner fylkestabellen med 27 prosent.

2,8 mill

- De to største næringsgruppene i Norge er helse- og sosialtjenester samt varehandel og reparasjon av motorvogner. Disse to næringene utgjorde henholdsvis 22,5 og 13,2 prosent av alle arbeidsforhold, skriver SSB på sine nettsider.

I hele Norge var det ved årets inngang rundt 2,8 millioner arbeidsforhold. Det er en vekst på nesten to prosent fra året før, og økningen er størst i privat sektor.