Tor Magnus hadde ikke tips til hvem som kunne overta i sommer. Han ville gjerne stille opp selv.

Ildsjel for handelsstedet Hopsjøen, Ivar Grong Nesset, tenkte i utgangspunktet at det ville bli et skudd i blinde. Men i sin søken etter ny restaurantdriver kom han plutselig til å tenke på en ung mann som har vært sommergjest på Hitra i mange år. Han kunne kanskje kjenne noen som var interessert i å drive Traktørstedet Landstrykeren?

Tor Magnus Risnes og Arve Ulrik Fjeldberg

Pederhytta

Ivar ringte Tor Magnus Risnes, sous chef ved Hotel Continental og en av Oslos mest kjente restauranter, Theatercafeen.

- Jeg har vært mye på Hitra i oppveksten, sommerferiene ble lagt til "Pederhytta", forteller Tor Magnus Risnes. Han og Ivar har kjent hverandre i mange år. Tor Magnus sin bestefar Peder bodde i nabogården til der hvor Ivar har sitt barndomshjem på Nesset, Melandsjø.

Det ble en kort vei fra forespørsel til Tor Magnus selv hadde takket ja.

- Jeg har en "craving" etter å være her ute. Når jeg så fikk muligheten til å tilbringe hele sommeren på Hitra måtte jeg takke ja. Det er en barndomsdrøm som går i oppfyllelse når jeg nå skal igang med restaurantdrift på Hopsjøen. Stedet jeg har passert utallige ganger og hørt så mye om.

Eventyrlig prosjekt

Men Tor Magnus er slettes ikke alene om oppgaven. Han har samlet en gjeng høyst profesjonelle samarbeidspartnere som vil utgjøre kjernen på Landstrykeren de neste åtte ukene. Han tok først kontakt med sin kokkevenn Larry McGrath bosatt i Irland.

- For syv år siden tok jeg Larry med til Hitra og Larry falt pladask for øyriket, forteller Tor Magnus. Snart kommer også Larrys kone og barn for å tilbringe sommeren på trøndelagskysten.

De to andre var heller ikke vonde å be.

- Det låter som et eventyr. Hvordan kunne vi takke nei til å være delaktig i et slik gøy prosjekt?, sier Shajan Ghanfili og Christina Hjeltnes Grønning som som til daglig jobber ved henholdsvis Theatercafeen og Sentralen restaurant i Oslo.

De fire skal drive heltidsrestaurant fra tirsdag til søndag. Mandag er restauranten stengt og da tenker de utforske øyriket. Særlig står fiske høyt på ønskelista.

De sier det skal bli godt å komme seg litt bort fra Oslo og hverdagen.

- Dette blir noe annet enn vi er vante til, et annet tempo og andre mennesker. Besøkende kommer dessuten hit for å oppleve det historiske suset fra Hopsjøens storhetstid.

Helproffe skal sørge for matlaging og servering på Traktørstedet Landstrykeren i sommer. F.v.: Christina Hjeltnes Grønning, Shajan Ghanfili, Larry McGrath og Tor Magnus Risnes.

Et matmekka

Da de var her i februar møtte de blant annet Dalpro, Hitramat, Pikene på torget og Hitra gårdsmat. Med iver og glød forteller gjengen at menyen blir en smak av det øyregionen og dyktige lokale produsenter har å by på. Fersk fisk fra Dolmøy Seafood vil også stå på menyen.

- Hitra og Frøya er et mekka med tanke på de fantastiske råvarene. Proteinene på tallerken blir å komme herfra, slår Risnes fast.

De har ingen intensjon å gjøre Landstrykeren om til en fancy Oslo-restaurant, men tar meg seg erfaringene fra storbyen.

- Ellers skal vi by på ærlig, kortreist, rause og gode porsjoner til en ok pris her på brygga. Vi mener dette stedet skal bli snakket om på grunn av den gode maten.

De lyktes ikke så godt i fjor sommer. Ivar Grong Nesset legger ikke skjul på det.

- Jeg er derfor veldig glad og stolt for at disse fire har takket ja. Det er folk med profesjonell bakgrunn, som har tatt to måneder permisjon fra sine godt betalte jobber for å hjelpe oss, sier Ivar Grong Nesset.

Det ligger tydelig også idealisme i prosjektet for deres del.

- Vi har stor tro på at drifta til Landstrykeren vil gå i pluss i år.

Overlater stafettpinnen

Restauranten har denne forsesongen vært drevet av Arve Ulrik Fjeldberg. Han har gjort en kjempejobb fra påske og nå til midten av juni, sier Ivar Grong Nesset videre. De kommende åtte ukene trengs det derimot en annen bemanning, og derfor overlates stafettpinnen til den rutinerte restaurantgjengen fra Oslo.

Arve Ulriks tradisjonskost er noe de tenker å ta videre. Fast hver onsdag i sommer skal de også arrangere det populære "sjømatbordet".

Hvorvidt Arve Ulrik blir å overta restaurantdriften igjen etter sommersesongen, vil han ikke bekrefte der han står inne på kjøkkenet og lager hjortegryte til 150 personer.

- Men det er aboslutt veldig gøy, smiler han hjertelig.

Enn så lenge er det Tor Magnus, Larry, Shajan og Christina som skal styre skuta. Med et sterkt ønske om å lykkes, ser de fram til å komme igang med restaurantdriften og fredag 15. juni braker det løs. Da heises det nye signalet for "åpen servering" ved Landstrykeren; en vimpel godt synlig for både sjøveis- og landeveisfarende.

- Velkommen skal dere være!

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no