Hitra næringsforening har mandag kveld invitert næringsaktører og privatpersoner til et møte om bredbånd og mobiltelefoni, med firmaet Sodvin AS som sentral aktør. Lokalavisa møtte Sodvin AS mandag formiddag for å høre nærmere hva slags planer de har for fiberutbygging i øyregionen.

Fiber på Hemnskjela

Sodvin AS (tidligere HemneNett) åpnet kontor i Fillan for noen måneder siden.

- Hitra har mentalt allerede blitt en del av vårt hjemmemarked, sier konsernleder i Sodvin AS, Fartein Kjørsvik. Han forteller videre at ambisjonen er å stå for en merkbar og stor andel av fiberutbyggingen lokalt.

- Vi vet det er et stort behov. Sodvin ønsker å satse og bygge ut fiber så raskt vi kan på Hitra.

Sodvin har allerede startet arbeidet og lagt millioner av kroner i fiberutbygging på Hemnskjela, som snart blir en del av Hitra kommune.- Hemnskjela får fiber over sommeren. Det er allerede installert i hus, nå venter vi bare på koblingen til hovednettet. Deretter er det ikke lange veien over til Hitra.

Satser på fiber til hele øya

Det er flere grunner til at Hitra er et spennende satsingsområde for Sodvin, legger Kjørsvik til.

- Når vi skulle utvide kjerneområdet vårt fra Hemne og Snillfjord, var det naturlig å se mot Hitra. Et kystnært område med de samme muligheter og utfordringer, og et sted vi allerede kjenner godt til. Hitra har også selvfølgelig et stort potensiale.

I første omgang tenker de fiberutbygging på Jøsnøya og deretter til Fillan.- Men vi har samme visjon for utbyggingen på Hitra som i Hemne. Når vi går igang ønsker vi å satse på fiber til hele Hitra og ikke kun i de mest sentrale strøk. Vi tenker å bygge ut fiber der befolkningen er og ikke nødvendigvis gå den korteste veien. Målet er å gi fiber til hele Hitra.

Konkurrenten setter igang

Telenor startet forhåndssalget av fibertilknytning til privathusholdninger i Fillan i 2016, men oppslutninga har ikke vært stor nok til at Telenor har turt å starte opp - inntil nå. I forrige uke kunne Telenor meddele at de likevel planlegger umiddelbar fiberutbygging på Hitra til tross lav tilslutning.

Sodvin har også tidligere sagt at de må ha en brukbar kundedekning før de starter utbyggingen.

- Vi er også av den samme oppfatning som Telenor. Når kablene først har kommet i jorda, ønsker folket tilbudet velkommen. Det er ikke slik at Sovin er avhengig av en prosentvis andel før vi starter utbyggingen. Viser det seg at det er null interesse på Hitra så gjør vi selvfølgelig ikke mer. Men vi har allerede i en tidlig fase sjekket interesse for fiber på Hitra og gjort en vurdering av potensiell kundemasse. Det var i november i fjor at vi valgte å satse på Hitra og fram til mars i år har vi gjort ulike undersøkelser, vært i dialog med Hitra kommune og Hitra næringsforening, og etablert kontor i Fillan. Det hadde vi ikke gjort om det var tvil om kundegrunnlaget på Hitra, sier Kjørsvik.

- Det er en grunn til at vi har etablert oss nettopp her.

Lokal tilstedeværelse

Når de nå satser på Hitra, er det mer enn kun fiber de satser på, sier konsernlederen avslutningsvis.

- Sodvin tilbyr også strøm, regnskap- og IT-tjenester. Vi har også et eget eiendomsselskap.

For Sodvin er det viktig med lokal tilstedeværelse.

- Vi skal være en lokal leverandør. Det vil si at har vi lokale ansatte, blir en del av det lokale næringsliv og jobber for videre utvikling på Hitra. Neste torsdag den 28.juni har vi åpen dag på Hitra, i Sentrumsgården hvor vi holder til. Velkommen innom.