Mandag 18. juni starter Marit Aslaug Johansen på en ny, lengre gåtur. Frøyværingen har tidligere gitt seg i kast med strekningene Trondheim-Oslo, Bodø-Tromsø, Frøya rundt og Svalbard til fots. Denne gang er det kystriksveien Trondheim- Bodø som skal tilbakelegges.

100 nye mil

- På grunn av motorveiene blir det ekstra langt å gå enkelte etapper, så jeg regner med å gå omtrent 100 mil også i år, forteller Marit til lokalavisa HF. Hun blir å bruke 35 til 40 dager på turen.Underveis samler Marit inn penger til sine tre hjertesaker: Vilde Wedø Jektviks minnekonto, Barnekreftforeningens forskningsfond og Sykehusklovnene.

Via sin Facebook-side ”Marits hjertesak” skriver Marit at det smerter henne at så mange barn får kreft hvert år.- Tenker på hvor mye de små skjøre kroppene deres må tåle av smerte og tøffe behandlinger.

Trosser senskadene

Marit har selv hatt kreft og sier hun lever i ei takknemlighetsboble over å ha overlevd. Men den tøffe behandlingen har også gitt henne helseproblem. I høst og vinter ble hennes ukuelige optimisme, livsglede og takknemlighet virkelig satt på prøve.

Smerter, svimmelhet, problemer med å holde på maten, lite søvn og utmattende tretthet gjorde alt til et ork. Konsentrasjonen og hukommelsen var ofte på bunn. Hun følte hun hadde en kraftig betennelse i hele kroppen, særlig i skuldrene, armene og i brystet. Men aller verst var smertene i tærne som har blitt permanent skadet under kreftbehandlingen.

Likevel planla hun nok en beinhard tur.- Da jeg var innlagt på kreftavdelingen, drømte jeg å gå i fjellet og gjøre noe for kreftsaken. Selv om det tok meg ti år før jeg var klar - har jeg klart å gjøre begge deler.

Gir hjertenæring

Marit forteller at hun ikke legger ut på turen uten skikkelig forsvarlig opptrening. Den første tiden klarte hun noen kilometer av gangen. Nå er hun klar for å gå to-tre mil daglig med tung sekk.

- Av erfaring vet jeg at denne gåturen blir tøff med såre føtter og en veldig sliten kropp. For senskadene kan jeg ikke vende ryggen til. Men det er verdt det. For de positive opplevelsene i møte med fantastiske mennesker og storslått natur, løfter og dytter meg videre og gir meg hjertenæring.

Det er mulig å gi støtte til Marits aksjon via bankkontonr.: 4212 14 95052 eller Vipps: 92298632. Pengene går uavkortet til de tre hjertesakene.