Renovering storkjøkkenet har vært en historie med litt smerte, innledet rådmannen da hun i kommunestyret måtte redegjøre for hvordan oppussinga kunne bli 1,3 millioner kroner dyrere enn planlagt. Totalprisen blir nå på drøye 3,3 millioner kroner. Det "gode" oppi det hele, påpeker administrasjonen, er at oppussinga hadde blitt enda dyrere om de hadde gått for det laveste - og eneste - tilbudet fra byggebransjen.

Nesten ingen av de profesjonelle entreprenørselskapene ville nemlig ta på seg jobben. Ifølge rådmannen på grunn av usikkert omfang og krav om samtidig produksjon på kjøkkenet. Og da Ruta Entreprenør til slutt sa de kunne ta jobben for 3,9 millioner kroner, bestemte administrasjonen seg for å gjøre jobben med interne ressuser og prosjektledelse.

Grunnen til at rådmann Laila Eide Hjertø i tirsdagens formannskapsmøte sto fram og beklaget, noe hun gjentok under torsdagens kommunestyremøte, er at administrasjonen ikke tidligere har kommet tilbake og bedt politikerne om mer penger. For nå er kjøkkenet nyoppusset og pengene brukt.

- Jeg beklager på det sterkeste at saken kommer til politisk behandling så seint. For her skulle vi hatt tilleggsbevilgning langt tidligere. Her skal vi stramme opp rutninene våre, sa Hjertø foran kommunestyret.

Pålegg fra Mattilsynet

En renovering og utvidelse av Hitra storkjøkken ble vedtatt av politikerne tilbake i 2016. Mattilsynet har også hatt sine innvendinger om hvordan det gamle kjøkkenet framsto. Da oppussinga startet, viste seg seg snart at det dukket opp uforutsatte problemer.

- I renoveringsprosessen kom det opp vesentlige tiltak, ut over det som var medtatt i kravspesifikasjon, som måtte håndteres med å ta stilling til ekstra kostnader der og da for å sikre nødvendig framdrift samt unngå stans i produksjonen ved storkjøkkenet, heter det i saksdokumentet. I formannskapsmøtet denne uka utdypet rådmann Hjertø:

- Vi ser ikke at vi hadde noe mulighet til å komme utenom denne kostnaden skulle vi rekke Mattilsynets pålegg og samtidig holde kjøkkenet i drift. Det ble avdekket uheldige ting i vegger og tak, og endringer som har skjedd i bygget underveis fra da det var nytt fram i dag. For eksempel har vegger som har vært flyttet i årenes løp medført nye og mer kostbare løsninger. Det ble avdekket råteskader i kjølerom og fryseområdet som har ligget inntil kjøkkenet. Og vi har hatt uheldige forhold med tanke på bruk av strøm; vi har fyra for kråka. Altså ting som ikke har vært helt heldig, men jeg tror uansett vi ikke kunne unngått å ta med dette da vi iverksatte rehabilitering, sa Hjertø.

- Det som er positivt, i tillegg til at kommunen nå får et oppgradert og framtidsretta kjøkken, er at driftskostnadene er redusert som følge av tilleggsarbeider og tilleggskostnader, skriver administrasjonen.

- Rutinesvikt

Under både formannskapets og kommunestyrets behandling ble det gjort et strengt poeng ut av at rådmannen burde kommet med saken tidligere.

- Dette er rutinesvikt. Når man ser at man passerer på kostnader, så må rådmannen komme tilbake så snart som mulig. Det skal ikke være mulig å anvise regninger som sprenger rammene. Sånne saker er veldig uheldig, saordfører Ole L. Haugen (Ap) i formannskapet.

Men flere brukte likevel ordet "tilgivelse":

- Folka på storkjøkkenet er så glade for at de har fått på plass dette kjøkkenet nå. Næringsmiddelkontrollen har godkjent kjøkkenet, det er veldig bra at arbeidet er utført og at vi har virksomheten der som leverer trygg mat. Jeg er villig til å tilgi, sa Per Erik (Pp).

Vedtaket om ekstrapenger ble vedtatt enstemmig i kommunestyret.