Benjamin Kaald og Lill-Mona Kaald Rønning har satt seg på el-syklene sine og er klare til å sykle det korte stykket fra Lerøy til Golan på Hestvika. I dag har de lagt flere kilometer bak seg på sykkelen. Begge to har på seg hjelm. Benjamin er fastboende på Hitra, mens søskenbarnet Lill-Mona bor i Trondheim.

- Jeg sykler ikke så mye i Trondheim som utpå her, og jeg har alltid på meg hjelm, forteller Lill-Mona.

Bare under halvparten av norske syklister bruker sykkelhjelm hver gang de sykler, viser Tryg Forsikring og Trygg Trafikks siste spørreundersøkelse om sykkelhjelmbruk. Kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen synes det er skuffende at så få syklister bruker hjelm.

Som myke trafikanter er de ofte utsatt i trafikken, og sykkelhjelmen kan forhindre alvorlige hodeskader ved en ulykke, sier Årøen. Hver dag havner ti nordmenn på legevakt eller sykehus etter sykkelulykker

Flere årsaker til manglende hjelmbruk

Benjamin innrømmer at han ikke alltid er like flink til å huske hjelmen, men begge ungdommene er svært tydelig på at det er smart å bruke hjelm. Det fikk Benjamin bekreftet da han hadde et uhell med sykkelen for noen uker siden.

- Jeg syklet ned mot Terningsvatnet og da falt forhjulet av. Heldigvis hadde jeg hjelm, for jeg skrapet opp skulderen min og hodet traff bakken selv om jeg rakk å ta meg for med armen, forteller han.

Det er flere årsaker til at nordmenn velger å ikke bruke sykkelhjelm. 37 prosent ser ikke behovet, mens 22 prosent mener hjelm er upraktisk å bære med seg. 20 prosent mener de sykler så forsiktig at de ikke trenger hjelmen, mens 10 prosent tror ikke det er farlig å sykle uten hjelm. Det kommer også fram i undersøkelsen at mange voksne sykler uten hjelm av ren forfengelighet.

- Nær tre av ti mener sykkelhjelmen ikke kler dem, at de enten er ødelegger hårsveisen eller antrekket, forteller kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, Torbjørn Brandeggen.

Grunnen til at Benjamin av og til dropper hjelmen er rett og slett at han glemmer det når han har det travelt og bare skal ut en snartur.

- Det er ikke alltid jeg bruker hjelm, spesielt ikke hvis jeg bare skal en rask tur mellom mamma og pappa, forteller Benjamin.

Viktig å være en god rollemodell

I undersøkelsen mener 23 prosent at sykkelhjelm helst er for barn. Det er Lill-Mona og Benjamin helt uenige i.

- Alle burde bruke sykkelhjelm, sier Lill-Mona. Selv om Benjamin kan glemme hjelmen når han skal ut på kortere turer er han nøye med å huske den når han sykler med folk som er yngre enn seg selv.

- Jeg føler jeg må bruke hjelm for å vise hvor viktig det er, og for å være en god rollemodell for de som er yngre enn meg, forteller Benjamin.

Både Lill-Mona og Benjamins foreldre har vært strenge på at de skal bruke hjelm helt fra de var barn, men Benjamin forteller at han var mer nøye på å alltid bruke hjelm da han var yngre enn nå.

- Foreldrene våre har jo fortalt hvor viktig det er å bruke hjelm og kommet med noen skrekkhistorier, forteller Benjamin.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no