Det var under Utihavet-festivalen for noen år siden at Astri Reppe fikk spørsmål fra Vidar Oskarson, forfatteren av Oda fra havet og folket i Spåhålet-triologien, om hun kunne tenke seg å lage en Oda-utstilling.Det kunne hun godt, svarte Astri. Siden har årene gått. I løpet av denne tiden har hun imidlertid lest bøkene flere ganger. Hun har også latt seg inspirere av årets nye spel-manus til "Oda fra havet" skrevet av Marte Hallem og som baserer seg på Oskarsons triologi. Med dette utgangspunktet begynte Reppe i vår og male.

Gjenspeiler livet

- Det er noen scener som spesielt har grepet meg og som jeg nå har satt ned på lerretet, forteller Astri Reppe og legger til at Oda-spelet og bøkene gjenspeiler alle sider av livet.

- Fra liv til brå død, fra gode stunder, liv og latter til bunnløs sorg og elendighet. Det er sterke saker.Frøyakunsteren tilføyer at hun selv har fått en ballast i løpet av årene som gjør at det føles tryggere å male de såre og vanskelige følelsene i menneskets indre liv.

Tematikk som kunstneren er opptatt av

- Oda er dessuten kystkultur-historie, påpeker Astri Reppe. Alt som ligger i Oda er tematikk som hun personlig også er opptatt av.

- Kystkulturen, naturen, kreftene og det som ligger i mennesket blir vi aldri ferdig med. Dette er en videreføring av det jeg brenner for og lever for å gi. Jeg er opptatt av at vi ikke må glemme hvor vi kommer fra og gjenklangen av levd liv. Det gjelder de som er her nå og de som kommer etter oss, uansett nasjonalitet, så trenger vi alle en felles historie.

Maleriet Evig/Overrekkelsen tar for seg det å vokse opp, om generasjoner, og barnet i seg, forteller Astri Reppe.

Galleri i naustet

Salgsutstillingen blir å bestå av 12 maleri og en del trykk. Et siste bilde skal ferdigsstilles før Astri avslutter malingen for denne gang og kan ønske velkommen til Oda-utstilling på Mausund. - Jeg er så heldig å få låne Joar Johansens naust som ligger rett nedenfor Coop-butikken på Mausund. Det er snakk om ganske store maleri jeg har laget, men vi skal få plass til alle i galleri-naustet til Joar, smiler Astri.Utstillingen åpner fredag 29.juni samme dag som teaterstykket "Oda fra havet" har premiere. Åpningstidene er ellers tilpasset resten av spel-helga. Utstillingen blir dessuten hengende under Utihavet-festivalen fra onsdag 4.juli til søndag 8.juli. Etter avtale kan Astri også holde åpent galleri mandag og tirsdag 2. og 3. juli.

Astri sier hun føler at hun bare har begynt å skrape i overflaten av Oda-materialet. - Nå må jeg legge fra meg penselen fordi forestilling og utstilling nærmer seg. Men jeg kommer til å jobbe videre med temaet Oda, og ser for meg at det etter hvert kan resultere i ei ny utstilling.

Astri Reppes maleri "Oda og skarven" blir å se i "naustgalleriet" på Mausund førstkommende helg.