Frederic Kullin er opprinnelig svensk, men valgte å bosette seg på Titran i 2000. Da hadde han allerede i 12 år besøkt Titran som sportsfisker. Samme vinter kjøpte han den 33 fots store fiskebåten M/S Gotland, som han bruker for å bringe fisketuristene ut på havet. I tillegg til havfisketurisme jobber han ved Måsøval Fiskeoppdrett.

Turene med turister går ofte til havet utenfor Kya og Sula, men et par uker i året tilbringes på og ved Halten, hvor det i følge Frederic er enda lettere å få fisk enn utenfor Titran.

- Det er litt mer spesielt på Halten. Stedet i seg selv er unikt, og selv om vi stort sett får de samme artene som ved Titran, så er liksom alt mer urørt på Halten, sier han.

REKORDHOLDER: Jonas Botilsrud, bosatt på Jessheim, men med hytte på Hitra, har vært med Frederic Kullin på utallige fisketurer. I 2007 resulterte det i norgesrekord på svartskate, tatt på stang.

Gir bort av overskuddet

Da vi traff Frederic og hans ivrig opptatte mannskap, var det fangsten fra siste natt som skulle fileteres. Værmeldingen hadde slett ikke vært god for denne dagen, derfor valgte de å fiske litt utover natta før været slo til.

- Fisker dere uansett vær?

- Nei, ikke uansett. Det kommer an på om vi finner oss fiskeplasser i le for været, forteller Frederic Kullin.

Nattens fangst var hovedsaklig storsei, som ble filetert og pakket for innfrysing.

- Når vi får mer enn vi trenger, gir vi bort til Stiftelsen Halten, sier Frederic, som mener dette er åttende året han og fisketuristene hans gjester Halten.

OVERSKUDD: Toril Madsø satte pris på at Stiftelsen Halten fikk nyte godt av den store fiskefangsten til Kullin og hans mannskap.

Dypvannsfisken mora

Karene på dekket er hovedsaklig nordmenn, men en svenske og en danske er også med i følget. Flere av dem har vært med på alle turene Frederic har arrangert til Halten. Jonas, Lars, Jesper, Bjørn, Alan og Martin er alle fullbefarne fiskere, med store havfiskestenger og sluker som de egner med for eksempel reker, sei eller makrell.

- Det kommer an på hva vi satser på å få, sier titterværingen Frederic, og blir drømmende i blikket når han nevner fiskearter vi knapt har hørt om.

- De har fått de fleste fiskeartene nå, men noen drømmer om dypvannsfisken mora, og spennende skater. Det er store fisker, og nye arter som er målet. Og vi kan bruke flere dager i jakten på en bestemt art, sier Frederic Kullin.

Mange rekorder med M/S Gotland

Frederic Kullin er ingen hvem-som-helst-fiskeskipper. Et kjapt google-søk viser oss at dette er mannen som har hatt en finger, eller i alle fall en båt, med i spillet om mange spennende fiskefangster.

Det er Frederics båt som har norgesrekorden på svartskate, en sjelden fisk tatt på stang i Trondheimsfjorden av Jonas Botilsrud i juli 2007. Skata veide hele 49,16 kilo, og er etter det vi kjenner til fremdeles norgesrekord på stangtatt svartskate. Norges største piggskate veide 9.32 kilo og ble tatt utenfor Frøya i 2008. Og da landets første sandskate, tatt på stang, ble fanget utenfor Titran i april 2015, var det også med Frederic som skipper. Den sjeldne sandskata veide 5,9 kilo, og ble sluppet ut igjen etter veiing og måling. Dette er bare noen eksempler på de mange spennende fangstene Frederic har vært skipper på.

Alltid mye fisk

At mange av fiskerne kommer tilbake til Frederic år etter år, forteller også om en ettertraktet skipper på Titran.

Rekordholderen av svartskate, Jonas Botilsrud fra Jessheim, som har hytte på Ulvøya på Hitra, har vært med Frederic Kullin hvert eneste år til Halten.

- Det er så stille og rolig utpå her, også får vi alltid mye fisk, sier han med et stort glis, før han fortsetter å filetere en helt vanlig, grå sei. For det er ikke riktig alle fiskene som fanges som havner på på sjeldenhets- eller rekordlista. Men de fleste ender i gryta eller i fryseren.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no