Sie Gubba, Ketil Stokkan, Halvdan Sivertsen, Ole Ivars, Violet Road, Ottar Bighand & Casino Steel, Therese Ulvan, Petter Wavold, CC Cowboys, Hellbillies .. Ekteparet Knut Ranum og Trude Fiskum er ikke snaue når de skal sette sitt preg på den første hele sesongen som ansvarlige drivere ved Knarren.

Og det i den første sesongen på over ett tiår som Åge Aleksandersen & Sambandet ikke er tilstede for å garantere Sommerfesten med stor S. For i fjor varslet jo Åge at det var slutt på tradisjonen.

Og nå blir sikkert Knut og Trude lei av at undertegnede nevner Åge atter en gang? Men neida:

- Jeg liker Åge, jeg. Han har skapt forventning om at det skal skje mye i Knarrlagsundet. Han har brøytet vei for mange andre artister, sier Knut.

«I love Knarrlagsundet»

Lokalavisa møter det nye driverparet på Knarren under sommersola, litt beskyttet av den store pergolaen som ble montert for noen få år siden og som gjorde utestedet vesentlig større. Trude flyr «litt hit, litt dit» mens samtalen pågår. Når kafédagen gryr og båt- og bilfarende gjester kommer, må alt se presentabelt ut. På en liten halvtime fylles utedelen av lokalet rimelig godt, selv om det ennå er tidlig på dagen. Det er høysesong, i sundet glitrer sjøen og Trude og Knut smiler til hverandre og til gjestene. På brystet har de blå arbeids-tskjortene påtrykket «I love Knarrlagsundet»; det virker virkelig som de mener det.

- Det er ufattelig mange hyggelige folk her! sier Trude.

- Og ufattelig mange som har et personlig forhold til Knarrlagsundet og til Knarren og som er glad i stedet og som gjerne vil at det skal være aktivitet her, følger Knut opp.

- Vi har 10-20 stamgjester som stiller opp hele året. Og det er folk med mye vettugt i skallen og en historisk bevissthet som hjelper oss mye. Olaus og Rolf, for eksempel.

Ikke på latsiden

De overtok ansvaret for Knarren i august i fjor, da det meste av sesongen var over. Men de har ikke ligget på latsiden. Det kan være lett å tro at vinterlige januar og februar er "daue" stunder. Men tida har de brukt til å bli kjent med stedet og rutiner, og til å legge planer for sesongen 2018. I tillegg til å holde utestedet åpent tre dager i uka.

- Vi har holdt åpent fredag, lørdag og søndag gjennom hele vinteren, og det har vært ok med folk, sier Knut.

Og så har de måttet bruke mye tid på å sette seg inn i alt det praktiske. Fra hvordan pergola-veggene trives best i temperaturer over 6-7 minusgrader, hva man gjør når bryggestrømmen slutter å virke eller et toalett i overnattingsdelen går tett. Og til når myndighetene innfører nye regler for turistfiske og der fangsten må registreres daglig.

- Så nå sitter jeg hver kveld og melder inn «ti sei, fjorten torsk», sier Trude og ler.

Akkurat denne formiddagen er det trådløse nettet i restaurantområdet og båthavna borte etter at en kabel ble gravd over for noen dager siden. Når gjestene har lest reklamen om wifi inkludert, da er det kjedelig at reparasjonen lar vente på seg. Mens vi prater, låser kassa i baren seg, og Trude iler til for å hjelpe. Og da lokalavisa ankom, observerte vi Knut gå og plukke småsøppel bak hovedbygget. Det blir ganske mange forskjellige gjøremål gjennom en dag.

- Det er Trude som kan restaurantfaget, hun er dyktig! Og så er det jeg som er poteten og prøver å gjøre vaktmesterjobbene og artistbookingene, sier Knut.

Hele sundet fylt med båter

Han veksler mellom å prate lett og å svare på tekstmeldinger. Vi vet ikke om hva og fra hvem, men det har sikkert noe med at Halvdan Sivertsen og bandet Violet Road er rett rundt hjørnet. I helga er det disse artistene som skal fylle sceneområdet og barområdet med folk og hele sundet med båter. Akkurat slik det har pleid å være under Åge-festene. De har stor tro på at Knarren denne helga blir samlingspunkt for fastfoende, for sommerferierende øyværinger på hjemmebesøk og for båtfolk fra Trondheims-området og Kristiansund-området. Signalene er gode på at sundet vil fylles også i år.

- Men det er klart; vi er avhengig av godt vær når vi arrangerer ute, sier Knut spent. Artistene er han overbevist om vil levere varene. Violet Road (spiller lørdag) har blitt et av Norges store live-band de senere årene. Og Halvdan Sivertsen (spiller fredag) kjenner jo alle.

- Han sang Kjærlighetsvisa på 90-tallet… nå er disse blitt 40, 50 og 60 og har egen båt og kommer hit for å høre ham og møte kjentfolk. Han er «harmløs» som musiker, det er akseptabelt for alle aldersgrupper å like Halvdan, sier Knut med et smil.

Han og Trude har som nevnt også booket en lang rekke andre kjendisband gjennom sommeren, som skal fylle scenen under matfestivalen - som i år har fått navnet sjømatjazzfestivalen - og ølfestivalen. Og innimellom her flere festlige helger.

- Er det nødvendig med alle disse artistene for å trekke folk i konkurransen?

- Ikke nødvendig, men sabla artig

- Nei, ikke nødvendig, men sabla artig, svarer de kjapt og med et nytt smil.

- Ikke nødvendig, men det er en del av kulturen her, fortsetter de: - Det er skapt forventninger i Knarrlagsundet om at mye skjer på sommeren, med artister, ølfestival og matfestival. Det må vi følge opp. Men kanskje skal vi roe det litt til neste år. Vi får se når vi i august har fått evaluert denne sesongen.

De har latt seg begeistre av Knarrlagsundet, og morer seg med å fortelle tilreisende, kanskje by-bosatte artist-managere, at joda, «det er både vei og mat og strøm her» selv om man må kjøre «ikke bare til Hitra, og ikke bare til ei øy utenfor Hitra, men ei øy utafor der igjen på en vei og bru der ikke biler kan møtes» før man kommer til Ulvøy-sida av Knarrlagsundet.

Så hvorfor havnet de her sjøl og etter 30 år i Oslo som drivere av stor restaurant?

New Orleans

Trude har "alltid" jobbet i restaurantbransjen og i hotell, mye i Thon-kjeden. Mens Knut har vært musiker og "litt forskjellig". Etterhvert fant de hverandre og etter mye "mumling" om å starte egen restaurant, var det nettopp dette de gjorde. I Oslo, tilbake i 2005, veldig New Orleans-inspirert både i musikk og cooking.

Etter litt småprat skjønner vi at det er en søster som er linken til Hitra. Hun har hytte i området. Og et år fikk Knut en Åge-billett i bursdagsgave. En lang historie kort: Knut og Trudes stopp i restaurantbransjen i Oslo sammenfalt med at Knarren søkte nye drivere. Og slik gikk det snart til at de i august i fjor overtok ansvaret. Og den bratte læringskurven om Knarren. Blant annet at lokalbefolkninga forventer party 1. juledag.

Den tidligere nevnte pergolaen er ikke spesielt glad i kulde og vindkast, lar vi Knut oss forstå. Og ennå på julaften var det rimelig heftig vær gjennom Knarrlagsundet, så de nyankomne trønder-osloenserne var spent på hvordan dette skulle gå.

- Det var storm på julaften. 1. juledag roa vinden seg, vi fikk varma opp, skrapa is av scenen, DJ-en kom og holdt party for 300 mennesker. Hit kom 18-åringene i slips og kvitskjorta, det var veldig gøy, forteller Knut.

- Ja, og det eneste som frøs var de som jobba i utebaren. Og kanskje ølet, humrer Trude.

- Og da jeg la meg klokka seks på morran etter, blåste det opp til storm igjen. Snakk om god kontakt med "vår herre", fortsetter Knut.

Våren kom, de har oppbemannet med sesong-staben av ti fast ansatte pluss innleid renhold på overnattinga, og de "tjuvstarta" på vårsesongen med Sie Gubba og 630 betalende gjester.

- Det var artig å se. Hele stedet gjennomgikk en total forvandling, forteller de ivrig. Og håper på nytt storinnrykk allerede fredag kveld.

950 50 030 Bjorn.Ronningen@hitra-froya.no