We are nothing but chess pieces

On a chess board

Until we decide

That we are the players

And we set the stage

To the story that we

have yet to write.

Yekaterina Ko

Fra Norge kommer ikke bare verdens beste sjakkspiller, men også noen av Europas eldste sjakkbrikker - laget av hvalrosstenner.

Allerede for 1000 år siden ble det spilt sjakk i Norge. Samtidig som birkebeinere og berserker sloss på virkelighetens slagmarker, tørnet også konger og dronninger, krigere og bønder sammen på sjakkbrettet.

Sjakken ble introdusert i England av Knut den mektige som hadde lært spillet å kjenne på sin pilegrimsreise til Roma.

"Trondenes-kongen"

Arabisk inspirert sjakkbrikke

I Tønsberg fant arkeologene i fjor en arabisk inspirert sjakkbrikke fra 1200-tallet, antagelig en springer. Med en utstående snute på toppen har brikken en abstrakt form etter muslimsk tradisjon der det ikke skal avbildes menneskelige figurer. Den er sylinderformet og er utsøkt dekorert med sirkler og laget i bein. Muligens har brikken tilhørt en person med tilknytning til Slottsfjellet og kongsgården.

Lignende brikker er funnet mange steder i Norge, men også i Nord-Europa og i de normanniske palassene på Sicilia.

Sjakkspillet kom til Kina med buddistiske pilegrimer. I Kina fikk spillet mange av de føringer vi har i dag. Senere ble sjakk tatt opp i den arabiske verden etter erobringen av Persia og araberne brakte med seg spillet til mange land, der iblant Spania. Herfra spredte spillet seg raskt til de europeiske fyrstehoffene.

Tønsberg-brikken.

Hvalrosstenner

Sjakkbrikker ble ofte laget av hvalrosstenner, etterspørselen etter slike var stor blant de pengesterke i Europa allerede under vikingtiden. Slike tenner ble også bruk til å lage smykker, krusifikser, relikvieskrin eller til å skjære ut pyntefigurer. Første gang vi hører om eksport av hvalrosstenner er året 890. Da gjestet den nord-norske Ottar kong Alfred i Winchester. Med seg hadde Ottar verdifulle tenner som gave.

Fra de abstrakte brikkene man brukte i muslimske land utviklet brikkene seg til å bli figurative som for eksempel de berømte Lewisbrikkene. De var trolig laget i Trondheim på 1100-tallet og besto av nesten fire komplett sett i hvalrosstann.

Historikerne mener at sjakkbrikkene gikk tapt under et forlis eller under et overfall rundt 1150. Den gang hørte Hebridene til de norsk vesterhavsøyene. Brikkene ble funnet i et hulrom på en sandbanke. Her var konger, dronninger, biskoper, olme krigere og riddere til hest - alle rikt utskåret til minste detalj med klær og smykker.

Figurenes stirrende, tomme tankefulle ansiktsutrykk har ført til mange spekulasjoner om deres opphav og hvem som skapte dem. I dag er brikkene utstilt på British Museum og hører til noe av de fineste objektene fra nordisk middelalder.

I vår tid har brikkene vært inspirasjonskilden til sjakkbrikkene Harry Potter ble konfrontert med i den første Harry Potter filmen.

5, 5 millioner kroner

I mange nord-Europeiske land er det funnet sjakkbrikker i hvalrosstann, små miniatyrkunstverk fra 12-1300 tallet. De er meget ettertraktet. På en auksjon i Sothebys ble det nettopp solgt en sjakkbrikke laget i Køln på 1300-tallet. Brikken som avbildet en konge, gikk for 5, 5 millioner kroner.

Ved utgravninger i Oslo, Trondheim, Avaldsnes, Bergen og Røst har man funnet sjakkbrikker som avbilder både konger, dronninger, biskoper og løpere.

Den fineste brikken i Bergen ble omtalt som “Bryggens Madonna”

Hitrakongen

På Hitra fant man en medtatt sjakkbrikke i fjæresteinene for 17 år siden. Den avbilder en sittende konge, og stammer trolig fra Trondheim. “Hitrakongen” kalles den. En lignende brikke i furu ble funnet på Trondenes, og behørig kalt “Trondenes-kongen».

I de senere århundre har sjakkbrikkene fått de relativt abstrakte formene vi har i dag. Sjakk har etter hvert blitt et av verdens mest populære spill og det anslås at 650 millioner mennesker spiller sjakk på verdensbasis.

Her er fire av Lewisbrikkene, alle i hvalbein. Helt til høyre er Hitrakongen, foreløpig i komposittmateriale

Politikk

Sjakk byr på som mye, ikke bare underholdning, men også politikk.

Sjakk-VM i Reykjavik førte til toppmøtet mellom Reagan og Gorbatsjov, et viktig skritt på veien til avspenning og avvikling av den kalde krigen.

Det klassiske sjakkspillet har en nerve som lite annet kan måle seg mot. Det er et spill og en kamp med vitenskaplige undertoner og sportslige overtoner. Men det er like mye estetikk og kunst. Et spektakulært dronningoffer, eller en stille bondetrekk kan justere ens posisjon til å bli bedre. For en rutinert spiller er det kraft og estetikk i de åpne linjene, presset mot en bonde eller en lang manøver mot en springer.

Lenge ble sjakk regnet som en ubetydelig aktivitet i Norge. Dette forandret seg gjennom Magnus Carlsens verdensmesterskap, Norge er nå de facto en sjakklig stormakt.

Knut Børge i Stiftelsen Nytt Osebergskip har sørget for å lage noen få utsøkte kopier av både Lewisbrikkene og Hitrakongen - i samme materiale som originalene. De sjeldne kunstverkene vil bli vist frem på Hopsjødagene.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no