Fredag møtte aktive bønder fra Hitra stortingsrepresentant Guro Angell Gimse og fylkestingsrepresentant Jan Grønningen fra Høyre. Møtet fant sted hos Sør-Trøndelag Bondelags kontorer. I tillegg besøkte Høyre-representantene Hitras stand på Trøndersk Matfestival som ble avholdt i Trondheim denne helga.

Jan Grønningen, som er leder av Høyres landbrukspolitiske utvalg i Trøndelag, forteller at Høyre-representantene i disse dager reiser rundt i Trøndelag for å snakke med ulike aktører om tørke-krisa og utfordringer knyttet til fôrmangel og koordinering av kjøp og salg.

Regjeringen og bondeorganisasjonen har blitt enige om hele 15 tiltak som skal bidra til å lette utfordringene som store deler av landbruket er rammet av.

- Det er viktig at statlige virkemidler ikke står i veien for å finne gode løsninger, sier Jan Grønningen.

Selv om Trøndelag ikke er hardest rammet av årets tørke, er det store lokale forskjeller, og hitterbøndene fortalte om en usedvanlig tørr sommer, som kommer på toppen av både overvintringsskader på eng og høyt beitepress av hjortevilt og gås.

Bodil Birkeland, Tore Mellemsæther og Sverre Strand Hansen som var til stede på møtet var alle rammet av avlingssvikt og jobbet med ulike løsninger for å komme i mål med vinterforrådet til sine besetninger.

- Når utfordringene er såpass store som i år, er det godt å se at organisasjonene og enkeltpersoner står på for å koordinere kjøp og salg av fôr. Sør-Trøndelag Bondelag som vi besøkte imponerer med kunnskap og informasjon, sier stortingsrepresentant Gimse.

Bondelaget ved Kari Åker og Jon Gisle Vikan oppfordrer alle tørkerammede å søke avlingsskadeerstatning til Fylkesmannen så tidlig som mulig. Allerede mandag (6. august) starter arbeidet med å behandle søknader.