Hege Strøm Reitan (20) kom nylig hjem fra Australia. Med nye vennskap, opplevelser og minner for livet i bagasjen. I fire uker i sommer har Hege bodd "down under" gjennom et ungdomsutvekslingprogram i regi den verdensomspennende frivillige organisasjonen, Lions Clubs International.

- Tre av ukene bodde jeg hos en vertsfamilie på "Sunshine coast", halvannen time unna Brisbane. Deretter tilbragte jeg ei uke ved Lions sin ungdomsleir "Camp Koala" sør-vest for Melbourne, forteller Hege Strøm Reitan. Hun tilføyer at Lions Club Hitra sponset leiravgiften og at Lions Norge betalte flybilletten til Australia.

Kulturforståelse

Det var i vinter at den lokale Lionsklubben på Hitra gikk ut i lokalavisa og fortalte at de ønsket å sponse en eller flere unge øyværinger med ungdomsutveksling i utlandet. Lions arrangerer omtrent 100 leire i 40 land over hele verden. I utgangspunktet var det leir i USA hun først hadde sett for seg, men disse var fulltegnet. Hege fikk tilsendt en liste over tilgjengelige land.

- Når jeg først fikk muligheten til å dra såpass langt, så ville jeg gjerne det og oppleve et land som er veldig annerledes Norge. Jeg hadde valget mellom fire ulike leire i Australia og gikk for et sted jeg alltid har hatt lyst til å oppleve, Melbourne.

Her er Hege på kengurumating. Foto: Privat

Recycle for sight

Det har vært spennende å møte ungdommer fra hele verden, lære om ulike kulturer og bo hos en australsk vertsfamilie, sier Hege videre.- Den australske vertsfamilien hadde tre døtre, to av disse bodde fortsatt hjemme, og vi kom kjempegodt overens. Familien tok oss blant annet med til Fraser Island, verdens største sandøy. Vi fikk også muligheten til å lære mer om Lions humanitære arbeid i Australia.

En dag besøkte de en brillefabrikk. - Gjennom programmet ”Recycle for sight” samler Lions-medlemmer inn brukte briller og her fikses brillene opp før de sendes til fattige land. - Jeg mener å huske de sa at de i januar sendte i vei 6300 slike briller til Vietnam. Det er imponerende.

Hege forteller at hun i løpet av oppholdet fikk et innblikk i Lions humanitære arbeid. Her fra en brillefabrikk i Australia som setter i stand brukte briller og sender de til fattige land. Foto: Hege Strøm Reitan

I løpet av disse fire ukene har hun også lært Australia bedre å kjenne.- Australia har mye av ressursen kull og de setter stor pris på vann som er kostbart der nede. Australierne er hardnakkede og tøffe, vante til alt fra kalde vintre til tropisk varme, og veldig åpenhjertelige og hyggelige mennesker. Det ble forøvrig ikke kastet så mye boomerang der som jeg hadde trodd på forhånd, smiler Hege.

Camp Koala

På ”Camp Koala” var det over tretti deltakere. Flesteparten fra europeiske og asiatiske land, men også ungdommer fra USA og Canada var representert. Engelsk var det offisielle språket i leiren. Hege tilføyer at det ble noen kommunikasjonsproblem generelt underveis i oppholdet siden australierne av og til bruker andre engelske ord enn de man er vant til å høre.

Det var over tretti deltakere, flesteparten fra europeiske og asiatiske land, på samme ungdomsutveksling som Hege.

- Det er fint at Lions-leiren gjør det mulig å møtes på tvers av ulike nasjoner. Det har vært kjempegøy og et veldig bra opplegg. Vi holdt presentasjon fra hvert land underveis, hadde forskjellige samarbeidsøvelser og andre camp-relaterte aktiviteter blant annet boogie board-undervisning.Da oppholdet nærmet seg slutten fikk Hege i oppgave å holde en avslutningstale. - Der sa jeg blant annet at vi i løpet av disse dagene hadde brutt ned stereotyper og blitt en stor familie, gjenforteller hun.

På "Camp Koala" fikk ungdommene boogie board-undervisning.

Avvikler Lions klubb Hitra

Det ble forøvrig bestemt at den lokale Lions-klubben som har vært aktive i øyregionen siden 1987 skulle avvikles i sommer. Som et siste prosjekt valgte Lions klubb Hitra å sende Hege på ungdomsutveksling i Australia.- Det gjør at jeg føler meg ekstra priviligert som fikk dra på en tur som dette, sier Strøm Reitan og tilføyer at det resterende beløpet til klubben ble overført til Lions klubb Trondheim Student.

Hege sier hun de siste månedene har fått god innsikt i hva det er Lions sitt veldedige arbeid går ut på. Og selv om det ikke er et lokallag på Hitra lenger, ser hun ikke bort i fra at hun blir å engasjere seg i Lions sitt arbeid videre. Hun skal i alle fall sette seg inn i mulighetene for det, sier den unge hitterværingen.- Lions er en organisasjon som gjør utrolig mye bra i Norge og verden forøvrig. Jeg har også innsett og blitt overrasket over hvor mye Lions klubb Hitra har gjort for lokalsamfunnet. Det er beundringsverdig. De har blant utdannet 270 lærere i skoletilbudet "Mitt valg" som igjen har gitt øyas ungdommer innsikt og forståelse for det å ta egne, viktige valg i livet. Råd på veien for videre utdanning er noe jeg selv har hatt stor nytte av. Selv skal Hege snart flytte til Levanger for å starte på musikklinja ved Nord Universitet. Drømmen er etter hvert å få seg jobb som musikklærer og kunne flytte tilbake til Hitra.

Holder kontakten

Hege forteller at leirdeltakerne har holdt kontakten etter hjemkomsten til sine respektive land via What´s app og Snapchat. - Jeg fikk melding senest i dag fra en av de kanadiske deltakere. Vi har også snakket om å besøke hverandre i framtida. Utvekslingen har med andre ord vært en døråpner.

Hege sier hun er veldig takknemlig for muligheten til å dra på ungdomsutveksling i Australia.- Dette har vært en opplevelse for livet. Erfaringene og engasjementet tar jeg med meg videre.

- Ungdomsutvekslingen har vært en døråpner, sier Hege Strøm Reitan. Foto: Privat.