Mattilsynet avdekket brudd på drikkevannsforskriften da de hadde tilsyn hos Frøya kommunale vannverk i juni. Da ble det kjent at kommunen har en vaktordning der fem ansatte rullerer hver uke.

- Det ble opplyst at hver femte uke er det en ansatt på vakt som ikke har kompetanse til å håndtere hendelser ved drift av vannbehandlingsanlegget, skriver Mattilsynet i et vedtak om pålegg.

Frøya kommune fikk da et varsel om at Mattilsynet ville pålegge kommunen at alle som har oppgaver i forbindelse ved vannforsyningssystemet skal ha nødvendig opplæring.

Uttalefristen til varselet gikk ut i slutten av juli, og Mattilsynet sendte da vedtak om at opplæring skal gis innen 12. august.

- I drikkevannsforskriften er det krav om at alle ansatte (f.eks. vikar, ekstrahjelp, konsulent, vedlikeholdsarbeider eller en som leverer andre tjenester) som utfører arbeidsoppgaver for vannforsyningssystemet har nødvendig kompetanse til drift og kontroll av anlegget og i stand til å gjennomføre strakstiltak ved avvik. Det er vannverkseier som er ansvarlig for at alle som deltar i arbeid på vannforsyningssystemet har nødvendig kompetanse til å kunne utføre oppgavene sine på en tilfredsstillende og hygienisk måte. Mattilsynet har avdekket regelbrudd. For å sikre at driften foregår innenfor regelverkets krav, må dere gjennomføre tiltak innen en bestemt frist, står det i vedtaket.