Naboene til et planlagt nybygg i Vikan i Fillan frykter for sjøutsikten og eiendommenes verdi.

Eggen Arkitekter as har på vegne av utbyggerselskapet Vikantoppen AS søkt om å få sette opp et bygg på to etasjer i Vikan i Fillan, på den såkalte K4-tomta. Her sier reguleringsplanen at det skal kunne bygges én etasje pluss loftsetasje, maks opp til kotehøyde 21,5. Utbygger mener de likevel skal klare å holde seg innenfor høydekravene i planen.

Flere naboer har levert protester og mener to etasjer vil bli for ruvende i området. Også kommunens egen eiendomsforvaltning er blant dem som har levert høringssvar og frykter at høydeproblematikken forplanter seg videre oppover i tomteområdet, som ligger på sjøsiden av Fillan sentrum.

"Hvis utbygger får det som han vil tar han sjøutsikten fra de fleste av våre beboere, noen vil miste sjøutsikten helt, andre delvis. Vi mener vi har ofret nok da vi godtok den første planen med KL-bygget i to etasjer," skriver Vikan sameie på vegne av åtte leiligheter i området. Helge Hassel står i fronten for protesten.

- Det er full enighet her om å protestere, sjøutsikten vår forsvinner, sier Hassel til lokalavisa. Også en rekke andre naboer har levert inn skriftlige protester.

- Et bygg på to etasjer på søndre del av K4 vil virke langt mer ruvende og dominerende i terrenget enn et bygg på 1 ½ etasje, selv om man skulle lykkes å holde seg innenfor 21,5 meter koten. Vi blir dermed visuelt skadelidende for den omsøkte dispensasjon fra reguleringsplanen for K4. Et slikt bygg vil dermed kunne gi verdiforringelse av vår eiendom, skriver Martin Pearson og selskapet Odontovet AS i likelydende skriv.

- Vi har forståelse for at Vikantoppen AS ønsker å presse inn flest mulig boenheter på et minst mulig område for å profittere mest mulig på sin investering. Vi mener likevel at dette ikke skal gå på bekostning og unødig forringelse av eiendommene til eksisterende naboer. Området K4 er sjønært og er den del av «Fillans ansikt utad» mot sjøen. Det visuelle inntrykket i utforming av bygg og antall etasjer bør derfor også tillegges stor vekt og bør være like for alle aktører i området, skriver de.

- Holder seg innenfor maks mønehøyde

Rådmannen er innstilt på å gi Eggen Arkitekter/Vikantoppen den dispensasjonen de har søkt om. Saken skal til politisk behandling denne uka. Rådmannen poengterer i sin vurdering at bygningsmassen holder seg innenfor maks mønehøyde satt i reguleringsplanen, og at området på denne måten kan bygges ut og utnyttes optimalt.

- Det er relativt stor høydeforskjell fra K4 og opp til boligeiendommene på sørvestsida, noe som medfører at utsikt og solforhold ikke reduseres vesentlig, vurderer administrasjonen.

Eggen Arkitekter/Vikantoppen skriver i sin søknad om dispensasjon også at "begyggelse i to etasjer ikke vil få nevneverdige konsekvenser for utsikts- eller solforhold for eksisterende bebyggelse eller ny bebyggelse på nabotomten ovenfor". Selskapet poengterer også at man ikke ber om dispensasjon til å bygge høyere enn det planen allerede tilsier.

- Bare en smal stripe med sjø vi får se

Denne beskrivelsen stoler ikke naboene på.

- Vi sa ok til første byggetrinn for ikke å stoppe utbygginga. Men om de nå vil bygge to etasjer på neste byggetrinn, vil det ta ta bort mye av sjøutsikten. For flere blir det bare en smal stripe med sjø vi får se. Det er derfor vi har protestert, sier Helge Hassel.

- Burde ikke dere forstått at det vil komme flere bygninger på et så sentrumsnært område?

- Jo, vi har jo forstått det, men husene våre ble bygget i 2005. Reguleringsplanen kom ikke før byggene her var ferdig. De fleste husene får dårligere utsikt, så det er ikke rart at man protesterer.

- Utbygger og kommuneadministrasjonen påpeker at det ikke skal bygges høyere enn det som allerede er godkjent?

- Jeg regner med at det ikke er gagn i å protestere, men vi må få gi uttrykk for det vi mener, det vi har rett til. Vi synes det begynner å bli bra nå. Det ligger enda en tomt mellom den som skal bygges nå og oss, og det kommer derfor til å ta enda mer av utsikten vår, sier Hassel.

I sitt tilsvar til høringssrunden skriver utbyggerne:

"Klager hevder eiendommen vil miste all sjøutsikt som følge av dispensasjonen. Vedlagte illustrasjoner viser at 92/23 (Vikan sameie, red.anm.) har gulv i 1. etasje som er høyere enn maks. gesimshøyde. Vedlagt terrengsnitt/oppriss mot sjøen viser at eiendommens utsikt påvirkes i liten grad," skriver Eggen arkitekter/Vikantoppen.

Frykter følger

Hitra kommune Eiendomsforvaltning ved rådgiver Audun Liland har også levert skriftlig svar i høringsrunden.

- Eiendomsforvaltningen hos Hitra kommune vil anmerke at en dispensasjon fra etasjetallet vil kunne medføre at Hitra kommunes tomt K3, beliggende bak K4, vil kunne bli skadelidende som følge av en eventuell dispensasjon - både praktisk og økonomisk. En økning til to etasjer for byggetrinn 4 på tomt K4 vil medføre at sikt fra K3 vil bli redusert og at en for å opprettholde tilsvarende sikt som reguleringsplanen legger til rette for vil måtte søke om dispensasjon for å øke byggehøyden også på tomt K3. En dispensasjon på K4 presser dermed opp høyden for alle bakenforliggende bygg og effekten forplanter seg oppover i området. Dette vil også ha negativ effekt på eksisterende boligbebyggelse i området, skriver Liland.

Til dette svarer utbyggerne at "Det søkes ikke om å overskride maks kotehøyde angitt i planen, og dispensasjonen vil ikke medføre endrede utsikts- eller solforhold for utbygging av K3. De konkrete utsikts- og solforholdene vil videre fremkomme i søknad om tiltak, med nabovarsling."