Fiskepatolog og havforsker Dr. Emmy Egidius var en pionér i bekjempelsen av fiskesykdommer. Denne uka skal Frøya historelag hedre Egidius med en høytidelig markering i Blått kompetansesenter.- Frøya Historielag er opptatt av å se tilbake på Frøyas historie, og det innebærer også endringer som har skjedd i nyere tid. Da fiskeindustrien tok til endret det hele samfunnet, sier styreleder i Frøya historielag, Anne Marit Grønvik Schupbach.

En sentral rolle

Havbruksnæringen opplevde i startfasen store problemer, spesielt i forbindelse med sykdommer som oppsto.- Emmy Egidius engasjerte seg sterkt i næringa fra tidenes morgen - femti år tilbake i tid. Hun dro flere ganger til Frøya, hentet inn prøver og hadde en sentral rolle i utviklingen av verdens første fiskevaksine. Gjennom Emmys arbeid fikk man bukt med problemene. Om hun ikke hadde gjort det, hadde nok trolig ikke næringen kommet så langt som den har i dag. Den hadde sikkert utviklet seg, men ikke i samme tempo så det er på sin plass å minnes henne. Emmy Egidius arbeid har bidratt sterkt til den positive økonomiske utviklingen næringen står for på Frøya og kystkommunene for øvrig, sier Grønvik Schupbach.

Markeringen

- Da all fisken døden, kom Emmy Egidius og berget oss. Hun berget oppdrettsnæringen, fastslår Guttorm Reppe i Frøya historielag.

Guttorm Reppe og Frøya historielag skal hedre Egidius med en høytidelig markering i Blått kompetansesenter denne uka. Foto: Cecilia Brurok

Reppe har fått ansvaret for markeringen av Egidius. Han forteller at det torsdag den 23. august blir avduking av plakett og et maleri laget av frøyakunstner Astri Reppe i Blått kompetansesenter på Sistranda.

Emmy har gått bort, men hennes datter og flere fra familien kommer til å overvære markeringen, legger Anne Marit Grønvik Schupbach til.- Flere andre pionerer innen oppdrettsnæringen har meldt sin ankomst og ellers er alle interesserte hjertelig velkommen.