Åpner frivilligsentralene på julaften

- Ingen skal behøve å sitte alene

Valgfagsgruppa ”innsats fra andre” fra Sistranda skole har tatt turen innom frivilligsentralen for å hjelpe til med pepperkakebaking og pynting før jul. Fra venstre på bildet til høyre: Sarah, Aud, Gunda, Kajus, Erlend, Bente, Anne og Lisa. 

I fjor var vi 46 stykker. Det er alt fra enslige til familier - og et veldig til mangfold

Nyheter

Frøya frivilligsentral er allerede pyntet til jul. Julemusikk og deilig pepperkakeluft fyller lokalet deres i Frøyahallen, og mens hun dekorerer pepperkaker sammen med "Dagsenter for eldre", forteller daglig leder, Line Strømøy, at frivilligsentralen i år inviterer til felles julefeiring.
- Ingen skal behøve å sitte alene på julaften. Det er ikke alle som har noen å tilbringe jula sammen med og i likhet med andre frivilligsentraler rundt om i landet så ønsker også vi å tilby felles julaften-feiring på Frøya.
Ensomhet er som kjent i fokus og arrangement som ”Sammen på julaften” har vist seg å være populære tiltak, legger Line til.
- Vi håper mange vil benytte anledningen å feire julaften sammen med oss i år.


Bygde de første husene til pepperkakeøya

30 barn og like mange foreldre innledet julstria med en kosestund på frivilligsentralen.


For 9.året på rad

Hitra frivilligsentral arrangerer felles julaften på Hitra misjons- og nærmiljøsenter for 9.året på rad.
- Vi begynte med dette da vi åpnet sentralen i 2009, fordi vi så det var et behov. Også i år inviterer vi til felles julaften-feiring hos oss, forteller daglig leder, Eldbjørg Broholm.
Hun forteller videre at antallet påmeldte har økt fra år til år.
- I fjor var vi 46 stykker. Det er alt fra enslige til familier og et veldig til mangfold. Jeg tror grunnen til at antallet har økt for hvert år er fordi det har blitt mer akseptert og vanlig å gå for en annerledes julaften. Det sier også de som bruker tilbudet. Vi bruker i tillegg å invitere redningsskøyta og ambulansen til julemiddag hos oss når de ikke er opptatt med andre oppdrag.- Mange ulike grunner

Det kan være mange grunner til at folk ønsker å feire julaften på frivilligsentralen sammen med andre, sier Line Strømøy.
- Det kan være folk som ikke kan reise hjem i jula på grunn av jobb eller de som kanskje sliter med økonomien. Det kan være aleneforeldre, eldre ektepar som ikke får barna sine hjem til jul eller ensomme som gjerne vil være sammen med noen denne kvelden. Det de har til felles er at man godt kunne tenkt seg et alternativ til å sitte hjemme. Alle som vil, frivillige, enkeltpersoner og familier er hjertelig velkomne.

Daglig leder for Frøya frivilligsentral, Line Strømøy, sier det er mange grunner til at folk vil feire julaften på frivilligsentralen. - Det de har til felles er at de godt kunne tenkt seg et alternativ til å sitte hjemme og alle som vil er hjertelig velkomne til oss.  

"Sammen på julaften" er et gratistilbud, legger Line til og forteller at de skal spise julemiddag sammen.
- På menyen står det ribbe med tilbehør. Til dessert blir det riskrem, etterfulgt av kaffe og kaker. Ribben er sponset av Go´mat Frøya. Tilbehør og dessert blir sponset av Ervik laks og ørret. Ellers blir det mulig å se tradisjonelle julefilmer på TV for de som ønsker det, man kan spille spill, synge julesanger eller bare sitte og prate i lag. Det er meningen det skal være like avslappet som om du hadde vært hjemme.
- Vi pleier å starte med gløgg. Når jula ringes inn serveres middagen som bruker å bestå av kalkun, waldorfsalat og annet godt tilbehør, forteller Eldbjørg på Hitra.

Ønsker pakker

Line og Eldbjørg forteller også at gjestene deres skal pakke opp gaver sammen.
- Vi ønsker gjerne at folk donerer pakker til "Sammen på julaften" og da helst forbruksvarer som alle kan ha god nytte av, sier Line og minner om at arrangementet er rusfritt.
- For hjemmeboende eldre er det også mulig å benytte seg av ut og hjem for en 100-lapp ordningen.

Elbjørg sier at de har et raust næringsliv på Hitra som bruker å komme med julegaver til frivilligsentralen i forbindelse med arrangementet deres.
- I tillegg har vi enkeltpersoner, blant annet en del barn, som bruker å komme innom med gaver. Det synes vi er veldig positivt og det er fint om gavene er merket med hvem de kan passe til, for eksempel barn eller voksen. Vi er i tillegg behjelpelig til å hente folk ute i grendene og skysse de til og fra frivilligsentralen julaften.


Ingen pakker på julekalenderen i år

Uselviske unger i Knarrlagsundet


Påmelding

Fordi det er snakk om matbestilling ønsker gjerne Frøya frivilligsentral bindende påmelding innen mandag 17. desember. Enten på telefonnummer: 414 61 188 eller på følgende mailadresse: line.stromoy@froya.kommune.no.

- Det holder ikke å trykke ”skal” på arrangementet via Facebook, smiler Line og tilføyer:

- Vi har et stort lokale vi kan fylle med folk og her blir det garantert god julestemning. Det som er ekstra gledelig er at flere unge mennesker har meldt seg som frivillig julaften og målet er at "Sammen på julaften" skal vi gjenta i årene som kommer.

- På Hitra har vi påmeldingsfrist onsdag 19.desember. Til alle som er nysgjerrig og som har lyst til å komme og feire en litt annerledes julaften med oss er hjertelig velkomne til det, sier Eldbjørg Broholm avslutningsvis.