Tonningnissen blir etter hvert nokså desperat...

Juleteater på Kvenvær.
Nyheter

Mange barn og noen få voksne skuespillere var med i teaterstykket som ble satt opp på Kvikkheim på Kvenvær. Da vi var på besøk for en måneds tid siden, var øvelsene så vidt kommet i gang, og det var bare begynnelsen av stykket vi fikk med oss. Det var med stor spenning vi kom tilbake til Kvikkheim på premieren sist onsdag.

Det er en stor produksjon hvor det deltar i alt 25 barn og voksne. På scenen er det foruten noen få voksne, 14 barn. To av dem er fra barnehagen og resten fra skolen på Kvenvær. Stykket spilles også lørdag 8. desember.

Skreddersydd

Leif Langdahl har vært et kinderegg med tre oppgaver: Han har skrevet stykket, han har instruert stykket og spiller selv julenissen på Nordpolen.

La det være sagt med en gang: Dette har han fått til. Han utnytter scenens form med to sideflanker. Han binder sammen Kvenværs geografi og tradisjoner med gammelt og nytt i en overordnet helhet som er trygt forankret i våre drømmer om nissen, både julenissen og fjøsnissen. Vår tids teknologi og problemer har også Langdahl fått med. Og stykket passer utmerket både i vanskelighetsgrad og lengde for to store barnehagebarn og elever på 1.-4. trinn.

På Nordpolen og i Tonningen

Det meste av sceneplassen har julenissen på Nordpolen med sine røde klær og røde nissebarn. Julenissen sitter faktisk på en høy trone. Det er nok både for at han skal synes og for at han skulle få bedre oversikt da stykket ble instruert.

På høyre flanke er nissen i Tonningen med sine barn. De er blåkledte og minner oss om blåkaillan som holdt til i fjellet i gammel tid, og kanskje bor der fortsatt.


 

Tonningnissen har oppnådd litt for mange kilo slik at han ikke kan komme seg ut via Jutulstua. Snille nissebarn har han ikke, for de er ikke særlig interessert i å hjelpe ham ut. Tonningnissen blir etter hvert nokså desperat.

Vår tids sorger og gleder

På venstre sceneflanke er den miljøbevisste fjøsnissen på Helgebostad og hans nissebarn, alle i grønne klær. Forsøplingen av havet tas alvorlig av de grønne nissene, og julenissen på Nordpolen blir tydelig sjokkert når han får vite hvordan det står til i havet.

Nissene kommuniserer med e-post, og nissene hører på en radiokanal som heter Radio Nisse. Der er det masse julesanger. Det er både slike som er så gamle at de er tradisjon for de godt voksne av oss, og slike som er relativt nye.

Ariel Båtvik Andersson (t.v.) er fjøsnissebarn på Helgebostad, mens Floyd Kappus er smånisse på Nordpolen. 

 

To av skuespillerne

Dette var masse ros av oppsetningen, og vi glemmer selvsagt ikke dem som har gjort stykket til en suksess, 14 barn på Kvenvær oppvekstsenter. Vi har tatt en prat med to av dem.

Ariel Båtvik Andersson er i 3. trinn og er fjøsnissebarn på Helgebostad, mens Floyd Kappus, som er i 1. trinn, er smånisse på Nordpolen.

Vi spør om det var vanskelig å lære seg hva man skulle gjøre. Svaret er samstemt

-Det var lett. Dette var gøy.

Så spør vi om den flotte sminken. Floyd svarer først:

-Den har Silje, mamma til Ariel lagt.

Ariel følger opp:

-Jeg har sminket meg selv.

Ingen kan klage på resultatet.