18 ferske birøktere fra Frøya og Hitra er under utdanning hos mentor Terje

Marius Monsø får kyndig veiledning fra kursholder Terje Hårstad. 

Der er det mye røsslyng å trekke på, og det ser veldig bra ut.

Nyheter

Birøkting er i vinden igjen, etter flere år med utfordringer i form av død lyng og få bifolk. Det var en lang periode med iskald østavind og tørke som tok livet av det meste av røsslyngen og mye annen lyng vinteren 2013/14. Samtidig slet birøkterlaget med synkende medlemsmasse. Men de par siste årene har lyngen begynt å blomstre igjen, og det er igjen nok mat til biene. Nå er 18 ferske birøktere fra både Frøya og Hitra under utdanning hos mentor Terje Hårstad i Hitra birøkterlag.

Anders Paulsen har tro på at biene vil trives på Sula. 

 

- Det har vært generelt økende interesse for birøkt. Det er kommet tilbake mye ny lyng, men ennå er det mange plasser der det ikke har kommet seg etter den store lyngdøden, sier Hårstad.

Antallet bifolk (biene i en kube) tilgjengelig på markedet har også vært lavt de siste årene, men Terje Hårstad har drevet avl på nye dronninger. Disse danner grunnlaget for såkalte avleggere med få bier, som kursdeltagerne nå holder på å bygge opp til å bli kuber med mange bier etter hvert som dronningen legger nye egg.

Satser på Sula

Tema for samlingen denne høstkvelden er innhøsting og innforing av biene før vinteren. Det summer både fra biene, og i ivrig prat blant de hvitkledde birøkterne når de skal sjekke hvordan det står til med bifolkene sine. Med hjelp av søtlig luktende røyk fra ulmende torv roer de ned biene før de løfter opp brettene med honning.

 

En av deltagerne er Anders Paulsen, som nylig har flyttet fra Oslo til Sula, der faren er fra.

Han bestemte seg for at birøkt kunne være en binæring allerede før han flyttet oppover, og har nå seks kuber.

- Jeg har én kube her, og fem på Sula. Der er det mye røsslyng å trekke på, og det ser veldig bra ut. Det er mye vær på Sula, men jeg har funnet en god plass i ly for været.

- Hva skal biene leve av på vår og sommer?

- Det er lite mat til dem på forsommeren på Sula. Da regner jeg med at jeg tar dem med hit når høstingen er ferdig. Og så tar jeg dem med til Sula igjen midtsommers når trekket er ferdig her og lyngtrekket begynner, sier Paulsen.

Det har igjen blitt gode forhold for birøkt i Øyregionen. 

 

Her er det tydeligvis godt med mat. I kveldslyset er det lett å se myriadene av bier, som travelt haster mellom kubene og blomster og lyng i heiene rundt fotballbanen.

- Hvordan er det å frakte dem i bil og på ferga?

- Jeg fraktet dem på henger, og det gikk egentlig veldig fint. Det er bare å kjøre rolig.

Han har planer om å utvide bigeskjeften til en næringsvei etter hvert.

- Nå skal jeg bruke to år på å lære om birøkting, og bygge opp med flere kuber etter hvert. Planen er å kjøpe seks nye neste år, og seks til året etter. Jeg vet ikke hvor mye jeg kan ha ut på Sula, men det vil bli en del av inntekten min forteller Paulsen.

- Hvordan har læringskurven vært?

- Det ser enkelt ut, men det er mye vi skal gjennom. Men Terje er veldig flink til å lære bort, og så har jeg en mentor som har hytte ute på Sula som jeg lærer mye av.

- Hva er det mest fascinerende med birøkt?

- Det er hvordan hele bifolket er organisert og hvordan de kommuniserer. Det er så mye mer enn at de bare samler nektar. Og det er utrolig spennende å følge med på utviklingen i kuben. Det er forandring hver gang jeg kikker, sier Paulsen.

Torvrøyk brukes til å roe ned biene. 

 

928 28 154s lars@hitra-froya.no